Ministar Božinović i predstavnici reprezentativnih sindikata potpisali Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je potpisan Sporazum kojim će se svim policijskim službenicima, osim boljih uvjeta rada i opremljenosti, osigurati i bolje plaće.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske, na današnjoj sjednici, donijela Zaključak kojim se prihvaća Prijedlog sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je, s predstavnicima reprezentativnih sindikata, Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike.
 
U ime Sindikata, Sporazum su potpisali predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar te predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.

Sporazumom se utvrđuje visina dodatka i dinamika isplate dodatka za policijske službenike tako što će se dodatak u osnovnoj plaći policijskih službenika raspoređenih na radna mjesta za koja je kao uvjet rasporeda propisana isključivo srednja stručna sprema isplaćivati po modelu 3+1+2%.
 
Točnije, dodatak u osnovnoj plaći od 1. prosinca ove godine iznosi 3% sa isplatom u siječnju 2020.godine, od 1. lipnja 2020. godine uvećat će se za dodatnih 1% sa isplatom u srpnju 2020. godine, a od 1. siječnja 2021. godine uvećat će se za dodatnih 2% sa isplatom u veljači 2021. godine, što znači da će ukupna visina dodatka od 1. siječnja 2021. godine iznositi 6,11 %.
 
Stanje na dan 10. prosinca 2019. godine, na radnim mjestima za koje je kao uvjet rada propisana srednja stručna sprema raspoređeno je 14.081 policijskih službenika i policijskih službenica, na koje se odnosi spomenuto uvećanje.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar istaknuo je kako je svaki pomak dobrodošao te da su zadovoljni postignutim, a predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić zahvalio se ministru Božinoviću na intenzivnom zalaganju za postizanjem zajedničkog dogovora.

„Smatram da je ovo povećanje za srednju stručnu spremu iznimno važno jer su oni uvijek podcijenjeni, a obavljaju vrlo važne poslove. Ovim Sporazumom otvaramo novu stranicu u mogućnosti za pregovore za druge državne službenike i namještenike što je također veliki uspjeh“, zaključila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.
 
Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, koji je nastao kao rezultat kontinuiranog rada između vodstva Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnika reprezentativnih sindikata.
 
„Osobito mi je drago što, u ovom mandatu, osim što ulažemo u opremanje hrvatske policije, nastavili smo i kontinuitet poboljšanja njihovog materijalnog statusa. Od lipnja 2017. godine, u okviru proračunskih sredstava Ministarstva unutarnjih poslova, radili smo na tome kako bi policijskim službenicima srednje stručne spreme podigli koeficijente na 0,8 i 0,85, zatim smo riješili veći dio službenika kriminalističke policije, vratili smo dodatak službenicima više i visoke stručne spreme koji im je bio oduzet. Po prvi puta počeli smo isplaćivati otpremnine policijskim službenicima koji odlaze u mirovinu, iznašli smo sredstva i za isplate beneficiranog radnog staža, ali i za dodatke policijskim službenicima koji žive više od 100 kilometara od mjesta na kojem rade. Sve smo to učinili kako bi uistinu poboljšali materijalni status policijskih službenika koji rade jedan od najodgovornijih poslova“, istaknuo je ministar Božinović.