Mogućnosti zloupotrebe, poslušnost, strah i nagrađivanje samo podobnih radnika…

Zagreb, 20. ožujka 2024. – Mogućnosti zloupotrebe, poslušnost, strah i nagrađivanje samo podobnih radnika tek neki su od negativnih efekata novog sustava ocjenjivanja koje u javne službe donosi Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Zaključci su to proizašli iz promišljanja sindikata i zaposlenih u javnim službama te dosadašnjeg iskustva SDLSN RH u državnoj službi izrečeni na okruglom stolu “Novi sustav ocjenjivanja u javnim službama – problemi i rizici”  što su ga jučer održali Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i portal ideje.hr.

Uz Ivana Obadića, docenta s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Željka Stipića, predsjednika Školskog sindikata Preporod, Nikolu Prpića, dr. med., člana izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika te Vedrana Bilasa, profesora i dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva o temi je govorila i Iva Bolanča, voditeljica pravne službe SDLSN RH.

Potvrdila je izrečene sumnje i opravdan strah vezano uz primjenu odredbi ocjenjivanja učinkovitosti rada službenika i namještenika u javnim službama. Kako reče, problema s ocjenjivanjem u državnim tijelima bilo je i dok se ocjenjivanje vezalo samo uz dane godišnjih odmora, a što će sada biti kada će se ocjenjivanje vezati uz plaću možemo samo pretpostaviti.

Postojanje postotka radnika koji može dobiti određenu ocjenu, primjerice pet posto radnika koji mogu biti ocijenjeni ocjenom izvrstan, negativno utječe na međuljudske odnose, a samim time i na timski rad. Svi se počnu međusobno mjeriti.

Uz to, iskustvo je pokazalo kako su više rangirana mjesta dobivala bolje ocjene. Najviše ocjene sačuvane su za najviše rangirana mjesta, što ostavlja prostor za kadroviranje u smislu da se čelnici tako mogu ‘rješavati’ nepodobnih zaposlenika.

Isto tako, o ocjenama koje su davali čelnici državnih tijela dosad je odlučivao Odbor za državnu službu kao nepristrano tijelo. I bilo je dosta slučajeva poništenja rješenja čelnika tijela i te su se ocjene u određenom dijelu znale promijeniti. SDLSN RH je umjesto novog Odbora kojeg imenuje čelnik tijela predlagao zadržavanje postojeće odredbe nepristranog tijela ili barem u slučaju odlučivanja kada se radi o ocjeni „ne zadovoljava“, no prijedlog je odbijen.

U raspravu se uključio i dio naših sindikalnih povjerenika prisutnih okruglom stolu.

Cijelu raspravu, koju je moderirao Dragan Bagić, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i član Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti, pogledajte na snimci u nastavku: