Nezadovoljstvo prijedlogom koeficijenata u državnoj službi

Zagreb, 4. siječnja 2024. – U medijima se pojavio prijedlog koeficijenata u državnoj službi predviđenih novom uredbom o koeficijentima temeljem Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

– Kada smo dobili taj materijal zamoljeni smo da ga ne distribuiramo članovima ni u javnost, pojasnila je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, dodavši kako je riječ o radnom materijalu koji zahtijeva daljnju analizu i korekcije.

Prema Sporazumu s Vladom RH, predstavnici SDLSN RH trebali su biti uključeni u izradu prijedloga uredbe kojom će se urediti nazivi radnih mjesta i koeficijenti za obračun plaća u državnoj službi temeljem novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Nismo uključeni, već nam je servirano da se u kratkom roku očitujemo o materijalu na kojemu je netko drugi radio godinu ili više dana.
SDLSN RH je prošao kroz sve prijedloge koeficijenata za obračun plaća u državnoj službi predviđene novom uredbom o koeficijentima i ono što generalno možemo zaključiti da će viša stručna sprema i visoka stručna sprema osjetiti značajnije povećanje plaća. Srednja stručna sprema i dalje ostaje na dnu ljestvice. Oni se ne mogu miriti s tvrdnjom Ministarstva pravosuđa i uprave kako su oni to povećanje štrajkom već ostvarili.
IZ MEDIJA