Plenković se u kampanji slika s vatrogascima, no nije ga briga za njihove probleme: ‘Idemo u prosvjed‘

Zagreb, 8. travnja 2024. (jutarnji.hr/sdlsn) – Gotovo čitav mandat Vlada nije donijela uredbu kojom je trebala utvrditi visinu dodatka za poslove s posebnim uvjetima rada za profesionalne vatrogasce, a zanimljivo da se baš u punom jeku predizborne kampanje predsjednik Vlade Andrej Plenković odlučuje na posjet upravo jednoj javnoj vatrogasnoj postrojbi, upozorila je u petak Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, uz najavu da će zbog nebrige o vatrogascima 4. svibnja, na Međunarodni dan vatrogasaca, biti organiziran prosvjed na zagrebačkom Markovom trgu.

Zbog nebrige o vatrogascima i njihovom neizvjesnom radno-pravnom statusu, osnovana je koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca koja zastupa interese više od 2500 vatrogasaca u Hrvatskoj. Kako objašnjavaju u Sindikatu, Zakon o vatrogastvu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020., obvezao je Vladu da u roku od 60 dana donese uredbu, odnosno utvrdi uvećanja koeficijenata složenosti poslova te visinu dodatka za poslove s posebnim uvjetima rada za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca. Uredba i dalje nije donesena.

– Premda je Sindikat još 2020. godine Vladi predložio kako premostiti ovaj problem i kao moguće rješenje predložio kolektivno pregovaranje o osnovici za obračun plaća i minimalnim pravima profesionalnih vatrogasaca tijekom 2021. i 2022., Vlada i Glavni vatrogasni zapovjednik nisu našli za shodno ispuniti svoju zakonsku obvezu sve do najave prvog prosvjeda 2023., kada je Glavni vatrogasni zapovjednik donio pravilnik koji sam za sebe, bez uredbe, nije dovoljan za reguliranje plaća i dodataka vatrogasaca, objašnjava Iva Šušković.

Tek 1. svibnja 2023., Glavni vatrogasni zapovjednik to pitanje je donekle riješio čl. 31. Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, kojim do donošenja uredbe vatrogascima pripada dodatak za posebne uvjete rada i to najmanje u visini koliko iznosi postojeći dodatak za državne službenike (25 posto). Međutim, dok su temeljem Pravilnika neki osnivači to pravo osigurali svojim postrojbama, neki, ipak, nisu, upozorava Šušković. Kako ih prethodno nisu potaknuli zakoni, niti činjenica što se vatrogascima priznaje beneficirani radni staž, tako ih nije potaknuo niti pravilnik.

– I dok su događaji poput požara na prostoru osječke tvrtke za preradu i skladištenje plastike punili novinske stupce crne kronike, Vlada nije žurila, u odnosu na “naše junake” profesionalne vatrogasce, ispuniti svoju zakonsku obvezu po pitanju reguliranja njihovog dodatka na plaće za povećanu opasnost za život i zdravlje, te drugih zakonom predviđenih dodataka. Time je Vlada pokazala svoju “brigu” o vatrogascima, kaže Šušković, uz poruku kako je donošenje podzakonskih akata presudno za ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca s plaćama u državnim intervencijskim postrojbama.