Sastanak povjerenika u javnim vatrogasnim postrojbama

Zagreb, 22. ozujka 2024. – Na prijedlog Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca danas je održan sastanak povjerenika u javnim vatrogasnim postrojbama Republike Hrvatske.

Informirani su o dosadašnjim sastancima u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, zaključcima, našim zahtjevima u pogledu prijedloga koeficijenata i dodataka za posebne uvjete rada (izmjene Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te prijedloga Uredbe o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca). Istaknut je i problem neprimjene važećeg Pravilnika u pojedinim postrojbama te problem financiranja unatoč volji poslodavca da primjenjuje Pravilnik zbog nedostatka financijskih stedstava zbog čega je Koordinacija i inicirala donošenje spomenuta dva podzakonska akta i minimalnih financijskih standarda, jer u konačnici volja osnivača za provedbu Pravilnika i potpisivanje kolektivnog ugovora ne znači nužno dostatnost financijskih sredstava tim razinama.
Osobito je naglašen problem Javne vatrogasne postrojbe Plitvička Jezera gdje se ne primjenjuje ni osnovica za državne službenike kako to propisuje Zakon o vatrogastvu niti vazeći Pravilnik, a ponajmanje dodaci za posebne uvjete rada. Nesnošljivost je tolika da se JVP-u Plitvička Jezera prijeti zatvaranjem postrojbe.
Naglašeno je i pitanje dodatka na posebne uvjete rada s obzirom da važeći Pravilnik upućuje na isplatu dodatka koji se isplaćuje u državnim intervencijskim vatrogasnim postrojbama do donošenja Uredbe. Međutim, naglašena je potreba tumačenja članka 31. Pravilnika zbog toga što je dodatak u državnoj službi postao dio koeficijenata.
Zaključno, zatražen je hitan sastanak s glavnim vatrogasnim zapovjednikom i predsjednikom Predsjedništva HVZ-a za sljedeći tjedan do srijede nakon kojeg će Koordinacija zajedno sa sindikalnim povjerenicima donijeti plan daljnjih aktivnosti.
Isto tako, zaključeno je kako problemi u JVP-ima nisu isključivo problemi osnivača nego projicirani nedonošenjem dvaju podzakonska akta te nepovećanjem sredstava za financiranje u JVP-ima više od deset godina. Kolektivno pregovaranje na razini gradova pokazuje kako osnivači nastoje udovoljiti socijalnim partnerima no, uz napomenu “može sve, ali mi novaca nemamo”.