Šušković: Želimo iskoristiti priliku za pozitivne pomake za državne službenike i namještenike

Zagreb, 12. travnja 2023. – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske obilježio je danas 33 godine svojeg rada i djelovanja te tom prigodom u Novinarskom domu u Zagrebu organizirao okrugli stol naziva „Kako privući radnike u državnu službu?“. Kakvi su radni uvjeti u državnoj službi, kakvo javnost razmišlja o državnim službenicima te zašto državna služba nije primamljivo mjesto za rad – na sva ova pitanja odgovore su dali sugovornici okruglog stola za kojem je predstavljeno i istraživanje o radnim uvjetima u državnoj upravi i lokalnoj (područnoj) samoupravi.

Predsjednica Sindikata Iva Šušković prisjetila se povijesne 1996. kada je Sindikat s Vladom Republike Hrvatske potpisao prvi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. Tada su, istaknula je, zaposleni u državnoj službi dobili sindikat na koji se mogu osloniti. Od tada pa sve do danas Sindikat je važan partner u kolektivnim pregovorima i sudionik brojnih radnih skupina za izradu zakonskih prijedloga kako bi rad u državnoj službi bio organiziraniji, a radni uvjeti bolji.

„Samo u protekle tri godine sklopili smo više od 160 sklopljenih ugovora, njihovih izmjena i dopuna, aneksa kojim smo, u većini slučajeva, poboljšali plaće i materijalna prava zaposlenih i to iskustvo nas svakako čini iskusnim socijalnim partnerom, odnosno pregovaračem“, istaknula je Šušković.

SDLSN RH proveo je projekt u sklopu kojeg je napravljena analiza radnih uvjeta u državnoj upravi i lokalnoj i područnoj samoupravi. Rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo 1.800 ispitanika, razbili su mit kako je državna uprava savršeno mjesto za rad.

„Iako je 40 posto državnih službenika zadovoljno svojim radnim mjestom, oko 30 posto njih razmišlja o promjeni poslodavca, što je iznad nacionalnog prosjeka pa je moguć daljnji odljev zaposlenika iz državne službe. Najmlađi ispitanici iskazali su najveću razinu nezadovoljstva radnim uvjetima“, rekao je prof. dr. sc. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oni češće mijenjaju poslodavce i traže fleksibilnije radne uvjete kako bi mogli uskladiti privatne i poslovne obveze. Visine plaće je najistaknutiji razlog nezadovoljstva, a ona ne privlači mlade ljude ni zadržava već zaposlene u javnoj upravi.

„U državnoj službi plaće su zbog inflacije realno pale i zaostaju znatno više od drugih sektora“, dodaje Bagić.

Načelnica Sektora za službeničke odnose Ministarstva pravosuđa i uprave Sanda Pipunić potvrdila je nezadovoljstvo primanjima i radnim uvjetima u državnoj službi.

„Nedovoljno je državnih službenika s kompetencijama na ključnim mjestima, a prisutna je loša i iskrivljena percepcija državnih službenika u javnosti kao uhljeba“, upozorila je Pipunić.

Za okruglim stolom sudjelovali su i povjerenici i članovi Sindikata, Stjepan Gamilec, povjerenik u podružnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112 Zagreb; Vlado Korbar, povjerenik u podružnici Gradske uprave Grada Zagreba; Marija Paun, povjerenica u podružnici Općinskog suda u Zagrebu te Maria Pavić iz podružnice Ministarstva financija. Dodatno su istaknuli značaj i djelovanje Sindikata koji radi na dobrobit svojih članova, te istaknuli da Sindikat nastavlja svoju borbu kako bi došlo do većih pomaka te kako bi državna služba postala primamljivo mjesto za rad.