Premalo vremena za donošenje kvalitetnog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Zagreb, 9. ožujka 2023. – Komentirajući najavljeni novi sustav plaća u javnoj upravi, predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, ujedno i članica radne skupine za izradu Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, za Jutarnji list je rekla kako su u državnoj i javnim službama nužne korjenite promjene, no kako je za izradu novog Zakona previđen prekratak vremenski rok, zbog čega se neće postići njegova željena kvaliteta.

„Mišljenja sam da našoj državnoj i javnoj službi trebaju korjenite promjene, jer mnogi rade za plaće nedostojne čovjeka. Percepcija javnosti je da ljudi u državnim i javnim službama ne rade ništa, no moramo znati kako te velike sustave pokreću maleni kotači koji sa svojom plaćom ne mogu preživjeti mjesec. Uzmimo za primjer sudove i ako znate da državni službenik u pravosuđu zarađuje oko 500 eura, kako možemo očekivati da će mladi željeti raditi u tom sustavu, kako očekivati da će zaposlenici biti motivirani za rad? I ranije sam ukazivala da se novi Zakon o plaćama donosi u nerazumno kratkom roku i zapravo smo mi kao članovi radne skupine stjerani u kut lovljenja rokova zbog kojih nećemo postići željenu kvalitetu.

Zakon se čekao više od desetljeća, a sada je za reformu plaća predviđen nerazuman rok

„Tako kompleksnom pitanju se trebalo  pristupiti puno ranije kako bismo napravili dugoročno dobro i kvalitetno rješenje sustava plaća i pitanje je hoće li novi zakon izazvati pozitivne ili negativne konotacije onih koji rade u tom sustavu. Kako je trenutačno u tijeku radna verzija prijedloga zakona, ne bih ulazila u samu srž te je potrebno sve ponovno sagledati i obrazložiti kako bismo mogli javno komentirati konačni prijedlog zakona. Naš je stav da treba omogućiti učinkovitiji sustav te uspostaviti sustav vrednovanja koji će prije svega biti stručan i transparentan, a koji će savjesnim i vrijednim zaposlenicima omogućiti veća materijalna primanja te ujedno pridonositi učinkovitosti državne i javne službe, na korist svih građana“, zaključila je Iva Šušković.

Cijeli članak dostupan je na poveznici:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/uvodi-se-novi-nacin-izracuna-placa-za-sve-koji-rade-za-drzavu-bit-ce-nagrada-ali-i-sankcija-15313684.