O štrajku na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora 21., 22. i 23. srpnja

Zagreb, 20. srpnja 2023. (sabor.hr/predsjednik.hr/jutarnji.hr/sdlsn) – Na temelju članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske te članka 220. i 221. Poslovnika Hrvatskoga sabora, a na zahtjev predsjednika Republike Hrvatske, predsjednik Sabora sazvao je 17., izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora u dane: 21., 22. i 23. srpnja 2023. godine.

Sjednica će započeti u petak, 21. srpnja 2023. godine s početkom u 9.30 sati, a održat će se u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka br. 6.
Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora sadrži sljedeći dnevni red: Zaključak kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj i Zaključak kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje u roku 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Oglasila se i Vlada

– Milanović se sada u potpunosti razotkrio kao predsjednik koji je na strani oporbe i koji svjesno postaje sudionik njihovih predizbornih aktivnosti.

Jedini cilj izvanredne sjednice je politikantstvo oporbenih stranaka koje ponovno nastoje izazvati kaos i destabilizirati vlast. Za razliku od takvog pristupa, Vlada je u svim krizama dosad, bila posvećena pronalasku rješenja kojima smo zaštitili građane i gospodarstvo te omogućili normalno funkcioniranje države i društva.

Radimo na rješavanju obje teme – i štrajka u pravosuđu i utvrđivanja odgovornosti za situaciju s viškovima plina.

Jučer i danas, kao i u proteklim danima, održani su razgovori s čelnicom sindikata kako bi se pronašlo rješenje koje će omogućiti prekid štrajka, uz daljnje unaprjeđenje materijalnih prava službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Nadležni saborski Odbor za gospodarstvo saslušao je predstavnike svih tijela iz energetskog sektora koji su o temi s viškovima plina podnijeli i pismena izvješća. Utvrdit ćemo sve činjenice ovog slučaja kao i moguće propuste te donositi odgovarajuće odluke, poručili su iz Vlade.