Covid potvrde u državnoj i javnim službama: protiv smo proizvoljnog selektivnog pristupa

Zagreb, 5. studenoga 2021. – Protiv smo proizvoljnog selektivnog uvođenja obveze posjedovanja covid-potvrda. Smatramo nužnim provesti test razmjernosti u svakom pojedinom slučaju kojim bi se utvrdila opravdanost ograničenja slobode i prava građana, a što covid potvrde jesu. Posebice u slučaju ako bi se plaćanje testiranja prebacilo na teret radnika.

Kada test razmjernosti pokaže da bi se prava drugih osoba mogla djelotvorno zaštititi samo pribavljanjem covid potvrda, tada one imaju smisla.

Pojašnjeno na primjeru, nije isto radite li u uredu, primjerice kao referent, arhivar ili radite u zdravstvenoj ustanovi kao njegovatelj starijih osoba ili kirurg. Uredski je službenik, primjerice, u daleko manjem kontaktu s drugim osobama, te ne predstavlja veliki izvor opasnosti za druge osobe. Stoga je upitna opravdanost zadiranja u ustavna prava i slobode takvog službenika.

Uz to, cijepljenje nije jamstvo sprječavanja pandemije. Pokazuju to i iskustva drugih zemalja koje imaju daleko veću procijepljenost od Hrvatske gdje je čak ¼ zaraženih koronavirusom cijepljeno.

Mnogi naši članovi su u strahu od cijepljenja s obzirom da cjepivo još nije dovoljno istraženo, nitko ne daje jamstvo o nepostojanju nuspojava, te struka nije jedinstvena po pitanju učinkovitosti cijepljenja i sigurnosti za zdravlje.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL