Dan kada je stalo hrvatsko pravosuđe

Zagreb, 5. lipnja 2024. – Na današnji dan prije godinu dana stalo je hrvatsko pravosuđe!

Dana 5. lipnja 2023. u 7,00 sati počeo je štrajk zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Poslodavac štrajkaša – Vlada RH pod svaku je cijenu htjela spriječiti štrajk. Predložila je donošenje privremene mjere kojom se provođenje štrajka zabranjuje, a podnijela je i tužbu protiv SDLSN RH kojom je tražila utvrđenje štrajka nezakonitim. Županijski sud u Zagrebu odbio je prijedlog za zabranu štrajka, a Vrhovni sud presudio – štrajk je zakonit!

Zaključeno je da se radi o štrajku organiziranom u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa te, stoga, sindikat koji organizira štrajk za tu svrhu ne mora biti utvrđen kao reprezentativni. Time smo ispisali sindikalnu povijest napravivši što nikome nije uspjelo u novijoj hrvatskoj povijesti.

Vlada je otišla i korak dalje. Iako je štrajk bio zakonit donijela je odluku da se, počevši od 17. srpnja, službenicima i namještenicima koji ustraju u štrajku neće isplaćivati plaća za dane provedene u štrajku niti dodatak na plaću nego će im se uplaćivati samo obvezni doprinosi, razmjerno vremenu koje provedu u štrajku.

Jedan od najduljih i najdramatičnijih štrajkova u povijesti hrvatskog štrajkanja završen je 27. srpnja potpisivanjem sporazuma s Vladom RH kojim je ugovoren dodatak na plaću u iznosu 12 posto koji je isplaćen državnim službenicima i namještenicima u tijelima sudbene vlasti i državnim odvjetništvima raspoređenim na radnim mjestima s propisanim koeficijentima do 2,30, počevši s plaćom za srpanj.

Sporazumom je van snage stavljena i Vladina odluka o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Isto tako, Sporazumom je zajamčeno i sudjelovanje SDLSN RH u izradi prijedloga uredbe o koeficijentima složenosti poslova temeljem novog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama.

Iako nismo u cijelosti uspjeli izboriti željeno povećanje, kroz dva kruga povećanja učinili smo puno. Za sebe, ali i druge kolegice i kolege u državnoj i javnim službama. Da nije bilo nas i naših aktivnosti ne bi bilo ni privremenog dodatka na plaću službenicima i namještenicima u državnoj i javnim službama s koeficijentima od 0,631 do 1,867 niti povećanja od 12 posto u pravosudnim tijelima. Nastavno, po završetku štrajka Vlada je donijela i Odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima temeljem kojeg su dodatak u visini od 5 do 10 posto, ovisno o koeficijentima, ostvarili policijski službenici, službenici pravosudne policije, porezni i carinski službenici te državni službenici i namještenici u tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima, ako nisu ostvarili dodatke na poslove utvrđene posebnim propisom ili sporazumom.

Ostvarili smo prosječno 50 posto od našeg prvobitnog zahtjeva za povećanje od 400 eura. Uspjeli smo i da vladajući, nakon godina ignoriranja i zanemarivanja, ali i mnogi drugi, napokon primijete i shvate važnost službenika i namještenika u funkcioniranju pravosudnog sustava. Više nisu nevidljivi i beznačajni u internim igrama moći među različitim podskupinama zaposlenika javnog sektora.

Mala skupina zaposlenih u pravosudnim tijelima, predvođena SDLSN RH, uspjela je svojom upornošću i ustrajnošću izboriti i puno bolju startnu poziciju svim sindikatima državne i javnih službi za jesenske kolektivne pregovore.

Naša borba se nastavlja! Idemo dalje!

Više o razlozima, okolnostima, tijeku štrajka, ali i podmetanjima i sindikalnoj nesolidarnosti podsjetite se u našem newsletteru – NEWSLETTER SDLSN RH _rujan 2023.