Glavni tajnik EPSU-a u posjeti Hrvatskoj

Hrvatsku je posjetio Jan Willem Goudriaan, glavni tajnik Europske organizacije sindikata javnih službi (EPSU) i održao radni sastanak sa predstavnicima sindikata iz Hrvatske koji su članice EPSU-a.

U svojem izlaganju naglasio je prioritete EPSU-a u narednom periodu među kojima su ulaganja u javni sektor, uredno financiranje i promocija javnih službi te protivljenje njihovoj privatizaciji.

Isto tako je naglasio stalni napor koji EPSU čini na promociji kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga u cilju zaštite radničkih prava te jačanja zajedništva u sindikalnom djelovanju.

Najbolji primjer za to je sindikalna akcija ‘’67 je previše” protiv usvojenog Zakona o mirovinskom osiguranju koja je pokazala da dobro organizirana sindikalna akcija donosi rezultat. Očekuje od hrvatske Vlade da omogući što aktivniju ulogu sindikata tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Sa sindikalne strane sastanku su nazočili predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatskog elektroenergetskog sindikata, Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Sastanku su nazočili i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U svojim diskusijama sindikalna strana ukazala je na dobre i loše strane provođenja potpisanih kolektivnih ugovora, ali i nedovoljnu uključenost sindikata od strane Vlade oko utvrđivanja prioriteta za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

Sindikati u Hrvatskoj, članice EPSU-a, očekuju i nadalje svu moguću podršku EPSU-a u borbi za ostvarivanje radničkih prava. B. Pleša