Grad Đakovo razotrkio
Šest službenika htjelo pogodovati za potpore

Zaposlenici gradske uprave htjeli su preko reda ubaciti prijave “za svoje”

(GLAS SLAVONIJE, 31. prosinca 2019.) Grad Đakovo razotkrio je pokušaj šest gradskih službenika kada su, koristeći se time što su zaposlenici u gradskoj upravi, na prošlomjesečnom javnom pozivu za gradske male potpore gospodarstvenicima, preko reda htjeli predati zahtjeve za dio poslovnih subjekata i tako ih dovesti u povoljniji položaj od ostalih kandidata.

Otkrivši to, Grad ih je stopirao u naumu, pa šteta, ističe gradonačelnik Marin Mandarić, nije učinjena, a nakon utvrđivanja svih činjenica, najavljuje, protiv njih ide stegovni postupak. Grad, odnosno gradonačelnik, otvoreno je progovorio o slučaju jer, ističe Mandarić, time odašilje nedvosmislenu i jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije na sve nepravilnosti i potencijalna pogodovanja.

– To u korijenu želimo sasjeći – dodaje Mandarić.

Nakon lipnja, javni poziv za gradske potpore gospodarstvenicima ponovno je otvoren 19. studenoga, a kada im je na raspolaganje ukupno stavljeno 666.000 kuna – 166.tisuća kuna neutrošenih iz lipanjskog kruga i dodatnih 500.000 kuna osiguranih trećim rebalansom gradskog proračuna za 2019., koji je usvojen netom prije raspisa poziva koji je trebao biti otvoren do 1. prosinca, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Otkako su krajem 2018. krenule prve gradske potpore gospodarstvu, za njih vlada golem interes – prema raznim osnovama godišnje podnositelj ukupno može ostvariti do 50.000 kuna. Kako je javni poziv dosad definiran da se sredstva dijele do iskorištenja, potencijalni korisnici vodili su se onom “tko prvi preda”, pa su se prvi predavatelji zahtjeva u studenome pred gradskom upravom okupili već oko 5 sati, a poziv je zatvoren za samo 45 minuta koliko je bilo dovoljno da se podijeli 666.000 kuna. Recimo i da su u lipnju tadašnja sredstva za gradske potpore gospodarstvu iskorištene za tri i pol dana. Zbog očekivane gužve i definicije javnog poziva da se sredstva dijele do iskorištenja, šest gradskih službenika pokušalo je preko reda “ubaciti” prijave, zahtjeve “svojim kandidatima”. Na upit jesu li time htjeli pogodovati obitelji, rodbini, prijateljima, Mandarić odgovara: “Ima svega”.

Stvar se zakotrljala nakon što su pojedini podnositelji zahtjeva, stojeći u redu, počeli negodovati na predane zahtjeve prije njihovih, a da ispred njih njihovih podnositelja nema. Tragom toga i priča se počela odmotavati, Grad je krenuo u “češljanje” snimaka od jutra 19. studenoga, pregled predanih zahtjeva i drugoga.

– To jutro, 19. studenoga, pojedini gradski službenici iskoristili su svoj položaj službenika ovdje i pokušali za pojedine poslovne subjekte preko reda ubaciti njihove prijave kako bi na taj način ostvarili potporu. Očekivala se gužva i navala, tri dana prije najavili smo da će ponovno biti otvoren javni poziv. Srećom, šteta nije počinjena, nego je na vrijeme prevenirana. Nakon što se sve činjenice utvrde, protiv šestero gradskih službenika ide stegovni postupak – najavljuje Mandarić. Referira se na Zakon o lokalnim službenicima i namještenicima.


Povreda dužnosti


– Zakon je vrlo jasan: za teže povrede službene dužnosti, a što nužno jest u ovome slučaju, u prvom stupnju odlučuje Službenički sud. Zakon je predvidio nekoliko vrsta kazni, no ne bih unaprijed volio prejudicirati kako će sud okarakterizirati takva postupanja. Ono što je na meni i nadležnim pročelnicima jest da prijavimo povredu službene dužnosti, a na Službeničkom sudu je da presudi i odredi kaznu – kaže Mandarić. Na upit iz kojih gradskih su odjela tih šestero službenika, odgovara: “Iz raznih odjela”. Istupanjem o ovom slučaju Grad, dodaje, odašilje poruku da u korijenu želi sasjeći svaki nagovještaj pokušaja nepravilnosti.

O 45-minutom trajanju javnog poziva u studenome riječi je bilo i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kada je dio oporbe iznio više primjedbi na praksu – tko prvi preda. Mandarić je tada najavio da će se dosadašnja praksa mijenjati zato da bi se izbjegao prostor za eventualnu manipulaciju, a kakvu je šestero službenika u studenome pokušalo.

– Mislio sam da je u dvije i pol godine, a koliko obnašam dužnost gradonačelnika, svima jasno da za sve vrijede ista pravila, no, očito neki to nisu shvatili i uzeli su si za pravo da koriste poziciju službenika u gradskoj upravi i tako pokušavaju nekoga dovesti u povlašteniji položaj od ostalih i time automatski nekoga oštetiti. Srećom, pokušaj takvih na vrijeme je otkriven, štete nema, no ima poruka da toga ne smije biti – poručuje Mandarić.

Suzana Župan