Još jedna požarna sezona bez reguliranih plaća profesionalnih vatrogasaca

Zagreb, 13. srpnja 2022. – Svake godine Vlada Republike Hrvatske donosi program aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara. Svake godine Hrvatska vatrogasna zajednica provodi informativne i promidžbene kampanje radi podizanja svijesti građana i turista o opasnosti od požara. Svake godine svi se zahvaljuju „našim herojima“ na angažmanu u gašenju požara …

S jedne strane imamo sigurnost građana i turista, a s druge ne osiguranje temeljnih prava onih koji građanima i turistima osiguravaju sigurnost. To zbog ne reguliranja plaća (koeficijenata složenosti poslova) profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama. Sukladno Zakonu o vatrogastvu podzakonski pravni akti o tome trebali su biti doneseni još 2020. godine, ali još uvijek nisu!

U ožujku 2022. godine provedeno je e-savjetovanje o pravilniku kojim bi se regulirali koeficijenti, no na tome je stalo i profesionalni vatrogasci su dočekali još jednu požarnu sezonu bez socijalne sigurnosti (s iznimkom onih postrojbi za koje su jedinice lokalne samouprave kao osnivači sa Sindikatom sklopili kolektivne ugovore).

S obzirom da je vatrogasna djelatnost od presudne važnosti za sigurnost svih građana Republike Hrvatske, tada bi reguliranje plaća profesionalnih vatrogasaca TREBALO biti od presudnog interesa za Republiku Hrvatsku. I JEST od presudnog interesa!

SDLSN RH još od kraja 2020., kada je pisao predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, požuruje donošenje akata propisanih Zakonom o vatrogastvu s ciljem reguliranja koeficijenata plaća profesionalnih vatrogasaca. Ponovno im se obratio i danas.

Ovih su dana vatrogasci intenzivno angažirani na gašenju požara diljem naše obale. Očekujemo da država reguliranjem njihovih plaća pokaže koliko su joj uistinu važni profesionalni vatrogasci!