JVP Nova Gradiška: Heroji na sramotnom čekanju zarađenih plaća

Nova Gradiška, 17. studenoga 2022. – Dan nakon što je SDLSN RH pokrenuo postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu s Gradom Nova Gradiška i JVP-om Nova Gradiška zbog neisplate listopadske plaće zaposlenicima JVP-a Nova Gradiška u zakonskom roku, članove sindikalne podružnice posjetile su predsjednica i glavna tajnica Iva Šušković i Marija Dill Bračić.

Kako se čulo tijekom razgovora, zaposlenicima JVP-a zadnjih desetak godina nisu povećavane plaće niti isplaćivane naknade za pasivna dežurstva. Slijedom toga, Grad Nova Gradiška, kao poslodavac, je kompromisno pristao povećati koeficijente složenosti poslova zaposlenicima od 1. siječnja 2022., ali prethodno nije dobro definirao poziciju u gradskom proračunu za izdvajanje tih sredstava. Zapovjednik JVP-a  Nova Gradiška već je u lipnju upozoravao kako je potrebno predvidjeti u gradskom proračunu sredstva i za financiranje plaća vatrogasaca, iz JVP-a su slali podatke  o potrebnim sredstvima, no Grad se oglušivao, tako da zaposlenici nisu još uvijek dobili plaću za listopad.

Naime, osnivači javnih vatrogasnih postrojbi, među kojima i Grad Nova Gradiška, dobivaju dio sredstava iz državnog proračuna tzv. decentralizirana sredstva za financiranje vatrogasaca. Kako ona nisu dostatna, osnivači ostatak trebaju osigurati iz gradskih proračuna. U većini slučajeva, osnivači izdvajaju isti omjer sredstava iz vlastitog proračuna koliki dobivaju i iz državnog. Grad Nova Gradiška je zakazao u ovom drugom dijelu.

– Samo sindikati imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga zbog neisplate plaće do dana dospijeća. Štrajk smije započeti nakon okončanja postupka mirenja koji mora završiti u roku pet dana. Ako Grad Nova Gradiška u razdoblju trajanja postupka mirenja isplati plaće, do štrajka neće doći, a ako ne, nastavljamo s akcijama, poručila je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, te zaključila:

– SDLSN RH je ovdje da pomogne načim članovima. U vrijeme kada se dogovaraju povećanja na državnoj razini i u jedinicama lokalne i područne samouprave, neisplata plaće je nedopustiva. Sramota je da 16 zaposlenih u JVP-u Nova Gradiška ne dobije zarađenu plaću.