Lepeza revolucija

Makarska, 23. srpnja 2023. – Kad smo seke i ja bile dica, mi dica smo bili parlamentarni. Ta parlamentarnost se svodila na to da bi seke rekla – ičćemo di ja kažen, a ja bi ka mlađa sestra rekla – dobro. Stvar je u tome da su starije sestre u ona davna doba bile pametnije i znale su di triba ić.
Sad san već velika. Sad se parlamentarnost svodi na to da ili neko šuti i sagne glavu, ili na to da vlada. Pošto je naše društvo ultra extra mega giga liberalno i demokratsko, proturila se i treća opcija. Ona se zove – lepeza revolucija ili u prijevodu “štrajk pravosuđa”.
Imamo pametnu stariju sestru koja nas pametno vodi tamo di tribamo ić. A s druge strane imamo i ove specijalne potrojbe sabora koji dirigiraju društvo i ljudske sudbine, vode narod onako kako im big brother kaže. Svi znamo da je big brother smeće, nerealna slika insceniranih uvjeta života. I da tribamo sklanjat dicu od toga i takvih.
Danas je siva eminencija naše vlade izglasala da nam se ne plate dani provedeni u štrajku. Šteta da se nisu sitili uvrstit na točku dnevnog reda izglasavanje o neplaćanju sati i dana neprovedenih u saboru i nesjedenje u saborskim klupama. Jasno mi je da im to nije ni moglo past na pamet jer da bi ti nešto palo na pamet, moraš je i imat. No dobro, svi ionako znamo da je ovde rič o moralu i poštenju, a ne o pameti.
Nije sramota bit glup, sramota je bit pametan a istovremeno bit dno dnoovog dna.
Stid me je što je 77 veličanstvenih diglo ruke ili stislo botun jer misli da nije u redu da službenici dobiju 600 eura plaće za dane provedene u štrajku. Stid me je šta tih 77 ljudi dobije par tisuća eura za sve dane koje nisu ni primirisali na Markov trg. Stid me je šta takvi likovi uopće odlučuju o ičemu na ovome svitu.
Virujte mi, nije lako štrajkat. Nije lako doć na posal i ne radit. Ali trenutno je to naš jedini način borbe. I idemo dalje, hrabro. Metoda zastrašivanja nije uspila. Lepeze su moćnije oružje od botuna na saborskome stolu i džaba van svi glasovi kad je naše mahanje lepezama glasnije. Ovu b(r)uku ćete morat malo konkretnije riješit.
Anita Bukalova