Objava Pravilnika HVZ-a o pravima profesionalnih vatrogasaca – krajem travnja?

Ičići, 20. travnja 2023. – Hrvatska vatrogasna zajednica održala je sastanak s predstavnicima SDLSN RH i drugih sindikata u vatrogastvu, te predstavnicima Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH. Tema sastanka bila je reguliranje plaća profesionalnih vatrogasaca podzakonskim aktima koji su trebali biti doneseni još prije tri godine.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pojasnio je razloge neobjavljivanja prethodno izrađenog Pravilnika o koeficijentima složenosti poslova radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca u izradi kojeg prijedloga je, podsjećamo, sudjelovao i SDLSN RH. Prvu je verziju Pravilnika Ured za zakonodavstvo vratilo na doradu, jer su u Pravilniku bili i dodaci na plaću za posebne uvjete rada i drugi.

Donesen je novi Pravilnik koji sadrži samo koeficijente složenosti poslova, dok su dodaci na plaću regulirani na način da se ugovaraju kolektivnim ugovorom, te da će se, ako nije sklopljen kolektivni ugovor, primjenjivati dodaci na plaću iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Dodatke za posebne uvjete rada regulirat će Vlada RH naknadno uredbom. Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika o tim dodacima bit će raspravljeno sa sindikatima na posebnom sastanku.

Na postavljeno pitanje datuma objave Pravilnika o koeficijentima složenosti poslova radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta, glavni vatrogasni zapovjednik je odgovorio da se radi na tome da to bude do kraja ovog mjeseca, odnosno travnja 2023.

Riječ je o podzakonskom aktu kojim će biti regulirana minimalna prava svih profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj, te je u tom smislu odgovoreno da je kao najmanji koeficijent za radno mjesto vatrogasca početnika predviđen koeficijent 0,80.

Na sastanku je sindikalna strana raspravljala o mogućnosti organizacije zajedničkih sindikalnih akcija na dan svetog Florijana u slučaju ako Pravilnik ne bi bio objavljen, o čemu bi se trebao postići naknadni dogovor.