SDLSN RH predsjedniku Vlade RH: Hitno riješite problem najnižih plaća u državnoj službi!

Zagreb, 31. listopada 2022. – U današnjem otvorenom pismu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću SDLSN RH je zatražio hitno rješavanje problema najnižih plaća u državnoj službi.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade,

dana 29. listopada 2022. godine poslali smo priopćenje u kojem smo zatražili hitno rješavanje pitanja najnižih koeficijenata državnih službenika i namještenika koji već tri godine strpljivo predlažu rješenja i upozoravaju Vladu na plaće koje ne osiguravaju osnovne uvjete života. Kako je najavljeno prihvaćanje prijedloga Vlade RH za povećanjem osnovice za izračun plaće državnih službenika i namještenika, a SDLSN RH nije sudjelovao u kolektivnim pregovorima, koristimo ovu priliku jasno istaknuti i ponovno podsjetiti da najavljeno povećanje od šest posto plus dva posto oni s najnižim plaćama neće uopće ili će ga minimalno osjetiti.

Hoće li njihova plaća dosegnuti aktualnu minimalnu plaću i onu za 2023. godinu koja će iznositi 700 eura? Namještenik s koeficijentom 0,601, prebivalištem u Zagrebu i bez obveza uzdržavanja trenutno ima neto plaću 3.022,45 kn (401,15 eura) da bi s povećanjem osnovice od šest posto ona iznosila 3.203,80 kn (425,22 eura). Službenik s koeficijentom 0,776 ima neto plaću  3.902,53 kn (517,95 eura) dok bi s povećanjem od šest posto ona iznosila 4.104,42 kn (544,75 eura). Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH apelira na hitno donošenje predložene i usuglašene Uredbe za povećanje koeficijenata za 6685 najniže plaćenih državnih službenika i namještenika. Nije li apsurdno da, unatoč pregovorima o povećanju osnovice, najniže plaćenima u sustavu plaća ipak ne raste, jer se svaki put samo usuglašava s iznosom minimalne plaće?

Poštovani predsjedniče Vlade RH,
za Vas je to jedan potez pera i potpis, a za zaposlene egzistencijalno pitanje.

Iz medija:
Regionalni tjednik  _Sindikat pisao Plenkoviću: Namještenici imaju plaću oko 3.000 kuna, hitno riješite taj problem