Svjetski dan dostojanstvenog rada: Brinite i o državnim i lokalnim službenicima i namještenicima

Zagreb, 7. listopada 2021. (nhs.hr/sdlsn) – Na današnji dan, 7. listopada, obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada. U nizu poruka nacionalnih sindikata, sindikalnih središnjica te krovnih sindikalnih organizacija ističe se poruka Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC): „Ako se ne brinete za ljude, oni se ne mogu brinuti za gospodarstvo!“
SDLSN dopunjuje poruku: „Ako se ne brinete za državne i lokalne službenike i namještenike, oni se ne mogu brinuti za državu i lokalnu i područnu samoupravu!“

Dostojanstveni rad u sebi sadrži četiri bitne sastavnice: dostojan posao (što znači siguran, stabilan i kvalitetan posao), dostojne radne uvjete (što znači visoku sigurnost i zaštitu  na radu i zaštitu zdravlja na radu i od rada) odredivo i održivo radno vrijeme (što znači prijateljsko radno vrijeme s jasnim početkom i krajem, dnevnom stankom u radu te dostojnim dnevnim, tjednim i godišnjim odmorima, uravnoteženje i razgraničenje radnog i privatnog vremena, uvažavanje obiteljskih prilika) i dostojnu plaću (od koje radnik i njegova obitelj mogu časno i dostojno živjeti). U Hrvatskoj puno od spomenutog može stati pod zajednički opis – jad i bijeda.

Stoga u svojem prigodnom priopćenju za javnost, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), među ostalim, skreću pozornost na potrebu zakonskog jačanja kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora, što podrazumijeva stvarnu volju poslodavaca za kolektivno pregovaranje, a ne javno poželjne poruke o koristima kolektivnog pregovaranja.

Skreću pozornost i na potrebu jačanja sindikata u društvu i samih sindikata kako bi bili snažni sugovornici javnim vlastima pri donošenju zakona, a poslodavcima pri kolektivnom pregovaranju.

Kombinacija zakona i propisa i kolektivnog pregovaranja, uz ulaganje u nove tehnologije i edukaciju radnika za nove kvalitetne poslove s višom dodanom vrijednosti, Hrvatsku će izmaknuti iz kaljuže nesigurnih, nestabilnih i slabo plaćenih poslova prema dostojanstvenom radu i zemlji u kojoj se ostaje i ugodno živi, a ne zemlji koju se napušta i iz koje se bježi.

I na kraju, svi zajedno pitamo Vladu RH, hoće li Uredba o iznosu minimalne plaće za 2022. godinu sadržavati iznos minimalne plaće koji u najmanju ruku iznosi 50 posto prosječne plaće i 60 posto medijalne plaće u RH ili će Hrvatska i dalje biti ispod tog prosjeka?!
Vjerujemo kako će i napori SDLSN RH da se iz minimalne plaće izbace apsolutno svi dodaci uroditi plodom.

 Priopćenje NHS-a u cijelosti pročitajte OVDJE.