U HTV-ovu Studiju 4 o stanju o pravosuđu i neuspješnim pregovorima o plaćama

Zagreb, 3. veljače 2022. – I dok se jučer u Hrvatskom saboru raspravljalo o paketu pravosudnih zakona, o stanju u pravosuđu iz perspektive državnih službenika i namještenika u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govorila je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Među ostalim, osvrnula se na novu Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi kojom se dižu koeficijenti manjem dijelu državnih službenika.

Kako reče, Uredbom i dalje nije riješeno pitanje plaća u sustavu pravosuđa na način kako je SDLSN RH pregovarao s Vladom RH posljednje dvije godine, posebice od kolovoza 2021.

Vlada je svojim postupkom nastavila selektivni pristup u rješavanju problematike plaća u pravosuđu započet 2019. kada se sa SDLSN RH u postupku mirenja usuglasila o prijedlogu uvećanja plaće za devet posto dijelu državnih službenika i namještenika, njih 5.000. Za preostalih 2.500 dogovoren je nastavak razgovora kroz kolektivne pregovore i izradu Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika. Dogovor do danas nije postignut.

– Pokazalo se razumijevanje i tekao je jedan dobar socijalni dijalog. Pokazali smo razumijevanje za aktualnu situaciju, ali od listopada prošle godine nema očitovanja Ministarstva pravosuđa i uprave. U ovome trenutku pregovore smatramo neuspješnim, rekla je predsjednica SDLSN RH.

Osvrćući se na informatičare, pojasnila je kako je novom Uredbom uvećan koeficijent samo dijelu službenika i to onima sa srednjom i višom stručnom spremom, te dodala:

– Radna mjesta informatičara do sada su imala koeficijente složenosti poslova 0,854 s plaćom između 4.000 i 5.000 kuna. Uz to, njih je samo 75 na području cijele Hrvatske. Servisiraju sve sudove, državna odvjetništva… Digitalizacijom pravosudnog sustava povećava im se obim poslova, a zaposleno ih je 50 posto od broja predviđenog sistematizacijom radnih mjesta.

Zbog alarmantne situacije u sustavu pravosuđa, SDLSN RH je počeo prikupljati peticiju sa zahtjevom stvaranja preduvjeta za razvoj pravosuđa, kroz uređenje sustava plaća koji će osigurati obnavljanje ljudskih potencijala i interes građana za rad u pravosudnim tijelima, a postojećim zaposlenima omogućiti dostojanstven život.

Gostovanje predsjednice SDLSN RH Ive Šušković možete pogledati preko aplikacije HRTi OTT: https://hrti.hrt.hr/api/api/ott/socialshare?target=social&referenceId=945749820&channelReferenceId=40016&mobile=true&serie=false&operatorReferenceId=hrt

ili na našoj Facebook stranici:
https://fb.watch/aXl4tOCEER/

Foto: Screenshot