Vlada predlaže povećanje osnovice za dva posto

Zagreb, 16. veljače 2022. – Jučerašnji deveti sastanak pregovaračkih odbora sindikata u državnoj službi i Vlade RH za sklapanje novog KU-a za državne službenike i namještenike održan je u sjeni paketa mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata kojeg je Vlada RH danas predstavila javnosti. Izrada paketa bio je i razlog izostanka ministara na sastanku pregovaračkih odbora.

Tijekom razgovora Vlada je predložila povećanje osnovice za obračun plaće u drugom dijelu godine za dva posto, te ponovila spremnost na povećanje minimalnog zajamčenog iznosa za sistematske pregled na 1.200 kuna, te na deset postotno povećanje postojeće naknade troška prijevoza na 1,10 kuna po kilometru. Kako je kompenzacijski paket tek danas javno predstavljen, jučer se nije znao točan njegov sadržaj. Ono što su Vladini predstavnici tvrdili jest da će mjere iz paketa, uz ponuđena povećanja iz KU-a, pozitivno utjecati i na standard zaposlenih u državnoj službi.

Što se tiče ostaloga sadržaja Kolektivnog ugovora, čulo se kako je 99 posto usuglašeno i kako će čistopis brzo ugledati svjetlo dana. Među ostalim, najavljeno je brisanje odredbi koje su „mrtvo slovo na papiru“, primjerice one temeljem koje se odredbe Kolektivnog ugovora o plaćama i materijalnim pravima primjenjuje i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.
Kao savjetnici dostavili smo Nezavisnom sindikatu djelatnika MUP-a svoje mišljenje i prijedloge izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, među kojima je i zadržavanje postojeće odredbe vezane uz vatrogasce do daljnjega obzirom se sredstva za njih još uvijek osiguravaju u državnom proračunu te bi im se morala osigurati ista razina prava. No, naši prijedlozi još nisu na pregovaračkom stolu.

Razgovori se nastavljaju. Sljedeći sastanak je najavljen za 22. veljače.

Foto: pixabay.com