Vrhovni sud RH odlučivat će o pitanju osnovice za izračun plaće državnim službenicima u 2016.

Zagreb, 18. kolovoza 2021. –  Vrhovni sud RH dopustio je ogledni postupak za rješavanje pravnih pitanja važnih za jedinstvenu primjenu prava u istovrsnim sporovima državnih službenika protiv poslodavca Republike Hrvatske, odnosno zauzet će pravni stav o tome treba li na državne službenike primijeniti uvećanu osnovicu za 2016. godinu. Odluku je dužan donijeti u roku 90 dana.

Pitanja na koja će odgovoriti Vrhovni sud RH su:

(…) treba li izjednačiti osnovicu za obračun plaće u 2016. (u razdoblju od siječnja 2016. do siječnja 2017.) za državne službenike i namještenike s osnovicom javnih službenika s obzirom na odredbu čl. 6. Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama od 23. prosinca 2016. godine, te odredbu čl. 9. st. 2. Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike od 23. prosinca 2016., te s obzirom na ranije sklopljene Kolektivne ugovore između Vlade Republike Hrvatske i Sindikata javnih službi, te Sindikata državnih službenika i namještenika, zakonske i podzakonske akte kojima se određuje/određivala ista osnovica za obračun plaće u javnim i državnim službama?

(…) treba li primijeniti osnovicu za obračun plaće u iznosu od 5.415,37 kn u odnosu na državne službenike, neovisno o činjenici što je između sindikata i RH sklopljen Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama od 23. prosinca 2016., te na temelju toga potpisane Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike od 23. prosinca 2016.?

Ako će odluka Vrhovnog suda u oglednom sporu bila pozitivna, SDLSN RH će podnositi tužbe sukladno dostavljenim punomoćima. Tada nema nikakvog rizika, spor bi se morao dobiti. Zbog te mogućnosti smo i poslali dopis sindikalnim povjerenicima i dostavili obrasce zahtjeva za mirno rješenje spora, što je preduvjet za naknadno podnošenje tužbe.

Ako bi odluka Vrhovnog suda bila negativna, ne idemo s tužbama, jer bismo ih izgubili.

Rješenje Vrhovnog suda RH
Priopćenje Vrhovnog suda RH

Vezane vijesti:
Mirno rješenje spora radi uvećanja osnovice za obračun plaće za šest posto – odgovori na česta pitanja _sdlsn.hr

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL