Dan socijalnog partnerstva, 21. siječnja

Zagreb, 19. siječnja 2024. – Svim našim socijalnim partnerima čestitamo Dan socijalnog partnerstva, 21. siječnja, uz izražavanje želje da daljnja zajednička suradnja, razmjena informacija i međusobno uvažavanje pridonesu poboljšanju statusa zaposlenih u državnoj i javnim službama, lokalnoj i područnoj samoupravi, javnim vatrogasnim postrojbama i drugim institucijama u kojima djelujemo.

Našeg „najvećeg socijalnog partnera“ odnosno poslodavca – Vladu RH podsjećamo kako su bitne komponente socijalnog partnerstva povjerenje i poštivanje sklopljenih sporazuma.

Jedan od sporazuma nastao kao izraz povjerenja SDLSN RH i Vlade RH je Sporazum kojim se Vlada obvezala uključiti predstavnike SDLSN RH u izradu prijedloga uredbe kojom će se urediti nazivi radnih mjesta i koeficijenti za obračun plaća u državnoj službi temeljem Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Kako informiranje i prezentiranje ne znači uključivanje, te imajući u vidu kako je socijalno partnerstvo jedini dugoročno održivi model u rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja, vjerujemo da će Vlada RH u konačnici uvažiti naše prijedloge koeficijenata i riješiti uočene nelogičnosti.

Obilježavanje Dana socijalnog partnerstva treba predstavljati poticaj kontinuiranom razvoju socijalnog partnerstva u Republici Hrvatskoj sve dane u godini.

Pregovarajmo u dobroj vjeri, predano i argumentirano.

Odlučnost. Partnerstvo. Budućnost.

Foto: cakovec.hr