Podrška novom ciklusu mjera upozorenja sudaca

Zagreb, 19. siječnja 2024. – SDLSN SH podržava provedbu novog ciklusa mjera upozorenja Udruge hrvatskih sudaca koje će krenuti od ponedjeljka, 22. siječnja, ne napravi li Vlada Republike Hrvatske do tada konkretne korake oko izrade novog cjelovitog Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika.

– Suci i službenici su paket, rade u istim sudnicama. Kada su suci pristupili svojim prvim mjerama mi smo ih podržali i suci su jednako tako dali podršku službenicima u štrajku koja proizlazi iz činjeničnog stanja loše uređenih plaća, komentirala je, među ostalim, za N1 Televiziju predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Za Slobodnu Dalmaciju je dodala kako “podržavamo zahtjeve sudaca, jer ako je njima loše, nama je još lošije”. Kako bi javnost imala bolji uvid u to koliko su plaće sudskim službenicima, izdvojila je primjer zapisničara s 20 godina staža koji mjesečno prima 1233 eura bruto.

– Ljudi, šta je ovo? – pitala je za kraj.

IZ MEDIJA
PAT-POZICIJA _danas.hr
“Bijeli štrajk” sudaca _dnevnik.hr

U ovoj fazi, koja će trajati deset radnih dana, do petka, 2. veljače, odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera. Mjere će završiti i ranije, ili ih neće niti biti, dođe li iz Vlade RH prihvatljiv prijedlog cjelovitog rješenja statusa sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

VIŠE O TEMI:
Ne dođe li do tada novi prijedlog Vlade RH, suci u mjere upozorenja kreću od 22. siječnja _uhs.hr