DRUGA FAZA PREGOVORA O PLAĆAMA U PRAVOSUĐU

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dana 17. veljače 2021. godine SDLSN RH je nastavio socijalni dijalog s Ministrom pravosuđa i uprave, Ivanom Malenicom oko pitanja povećanja plaće službenicima i namještenicima  u pravosudnim tijelima te onima najniže rangiranim u cijelom sustavu državne uprave. Nastavak je to postupka mirenja iz 2019. godine kada je povećanjem koeficijenata od 9% bio obuhvaćen samo dio referenata u pravosuđu. Imajući na umu cjelokupnu situaciju sa državnim proračunom SDLSN RH je iskazao razumijevanje za teškoće, no inzistira na legitimnim očekivanjima postavljenim u spomenutom procesu mirenja kada su od povećanja izostavljeni službenici i namještenici na radnim mjestima jedinstvenih naziva u cjelokupnoj državnoj službi.

Ministar Malenica pokazao je ovdje razumijevanje i sklonost uređenju cjelokupnog sustava kao i razumijevanje za nedostojanstvenu razinu primanja službenika i namještenika najniže rangiranih u sustavu. Istaknuo je nacionalni projekt oporavka kroz koji bi se donio Zakon o plaćama u državnoj službi koji bi omogućio transparentan i pravedniji sustav plaća.

SDLSN RH je ostao suzdržan oko donošenja takvog zakona obzirom se isti periodično najavljuje već preko deset godina te je inzistirao na daljnjem dijalogu o povećanju plaća neovisno o Zakonu. S obje strane se očekuje poštivanje iskazanog interesa za uređenjem sustava plaća te povećanjem plaća za najniže rangirane službenike i namještenike, rad na konkretnim i konstruktivnim prijedlozima s obje strane, a koji bi bili u okvirima mogućnosti državnog proračuna.