Iznošenje zakonskih primjedbi i prijedloga SDLSN RH na najvišim razinama

Zagreb, 5. prosinca 2023. – Prijedlozi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te Zakona o državnim službenicima bili su točke dnevnog reda Povjerenstva za politiku plaća, porezni sustav i životni standard GSV-a te saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo u čijem je radu, ispred NHS-a, sudjelovala Iva Šušković, predsjednica SDLSN RH.

Govoreći o predloženom Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama, problematizirala je ostvarenje najavljenih ciljeva obzirom da će njegova provedba ovisiti o brojnim uredbama koje su još uvijek nepoznate.

– Tek kada se predoče koeficijenti koji će jamčiti da nitko neće dobiti manju plaću možemo razgovarati o ispunjenju najavljene Vladine polazišne točke jednaka plaća za jednaki rad. Tek tada možemo osigurati da ljudi koji su godinama bili nepravedno zakinuti dobiju ono što su njihove kolege u drugim službama dobivali godinama, rekla je, među ostalim, predsjednica SDLSN RH.

Kako se Zakon vezuje i za kolektivne pregovore, problematizirala je i odredbe Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata koji u državnoj službi ne razlikuje pojedina državna tijela u odnosu na vrste poslova koji se tamo obavljaju niti uvažava činjenicu da postoje značajno brojniji dijelovi državne službe. To dovodi do toga da pojedini bitni dijelovi državne službe ne mogu sudjelovati u kolektivnom pregovaranju. Podsjetila je kako  je SDLSN RH uputio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih spornih odredbi kojima  se uređuje reprezentativnost sindikata u državnoj službi.

Problematizirala je i prijedlog postotnog ograničenja broja najviših ocjena, što ne jamči nepristran, ujednačen i motivirajući pristup u ocjenjivanju u državnoj i javnoj službi.

Svoje primjedbe i prijedloge SDLSN RH je i poslao predsjedniku saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Željku Paviću.