Kome sve odgovara da je SDLSN RH sa 7 000 članova i dalje nereprezentativan?

Zagreb, 13. veljače 2024. – Unatoč činjenici da Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata omogućuje 11 članova pregovaračkog odbora sindikata na razini državne službe to nije omogućeno SDLSN RH s (priznatih) 6 912 članova u državnoj službi već isključivo dvama sindikatima unutar Ministarstva unutarnjih poslova. SDLSN-u RH za reprezentativnost u državnoj službi nedostaju 222 člana.

Tu nelogičnost i protivnost zakonitostima socijalnog partnerstva i kolektivnog pregovaranja potvrđuje i najnovije Rješenje za utvrđivanje reprezentativnosti, pa tako SDLSN RH koji djeluje na području cjelokupne državne službe, sindikat koji je u štrajku zastupao interese 7 500 zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu i dalje u kolektivnim pregovorima ne može sjesti za pregovarački stol s Vladom RH. To i dalje mogu samo dva policijska sindikata, s time da onaj brojniji može i sam zaključiti kolektivni ugovor, što smatramo nepovoljnim rješenjem za državne službenike i namještenike. Vlada očito više voli sa SDLSN RH razgovarati tijekom postupka mirenja i u štrajku, nego za pregovaračkim stolom.

Još u travnju 2021. tražili smo izmjenu Zakona o reprezentativnosti, no kako Vlada nije imala sluha, 1. lipnja 2023. podnijeli smo prijedlog za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o reprezentativnosti s Ustavom RH. Vlada RH, čini se, ne želi za stolom sindikat koji je osmotjednim štrajkom izborio dodatke i značajno povećanje plaće za sve službenike i namještenike u državnoj i javnim službama što dokazuje time što do danas nije pokrenula postupak izmjena Zakona o reprezentativnosti.

SDLSN RH će protiv ovakvog Rješenja Povjerenstva pokrenuti upravni spor, a kako nam i po važećem Zakonu o reprezentativnosti nedostaje tek dvjestotinjak članova, pozivamo naše sindikalne povjerenike u državnoj službi na daljnje organiziranje i učlanjivanje u SDLSN RH s ciljem da se i u kolektivnim pregovorima možemo boriti za prava svih službenika i namještenika u državnoj službi.

Foto: Screenshot HRT

IZ MEDIJA
SDLSN pokreće upravni spor zbog rješenja o nereprezentativnosti _Tportal.hr