Naše sindikalne podružnice: Podružnica granične policije Bregana

Zagreb, 19. srpnja 2021. – Njihovo je radno vrijeme 0-24. Sjedište na Autocesti A3, na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bregana. Pogađate, riječ je o Postaji granične policije Bregana, specijaliziranoj postaji za kontrolu prelaska i zaštitu državne granice, koja prati i proučava problematiku sigurnosti putničkog i robnog prometa, kao i općeg stanja sigurnosti uz državnu granicu s Republikom Slovenijom.

Naša Podružnica granične policije Bregana okuplja granične policajce, temeljne policajce, kriminalističke službenike, te administrativne djelatnike MUP-a. Sindikalni povjerenik je Darko Golubović, šef smjene Postaje granične policije Bregana. I dok s njime razgovaramo iza njega dugačka kolona osobnih vozila koja čekaju ulazak u Hrvatsku. Gužva je poprilična. Vrijeme je godišnjih odmora.

Kako nam govori kolega Darko, posao koji obavlja on i sve njegove kolegice i kolege je odgovoran, a pojavom terorističkih napada u Francuskoj, te pandemije COVID-19 došlo je do „tektonskih“ pomaka u uobičajenom policijskom poslu.

– Svakodnevnim “bombardiranjem” mnoštvom informacija i uputa, posao graničnog policajca postao je izuzetno psihički i fizički naporan. Riječ je o silnim provjerama vozila i osoba, te postupanjima koja ne trpe odlaganje, obzirom se većinom radi o stranim državljanima, tumači nam.

Razgovarajući o radu u korona uvjetima posebno ističe angažman predsjednice SDLSN RH Ive Šušković koja je promptno i nemilosrdno vršila pritisak na Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te samog predsjednika Vlade RH kako bi se policijskim službenicima koji obavljaju graničnu kontroli osigurala zaštitna oprema (zaštitna odijela, jednokratne rukavice, jednokratne kirurške maske, dezinficijens). Jer upravo su oni ti koji prvi dolaze u kontakt s osobama iz rizičnih područja. Svakodnevno na prvoj crti s koronavirusom, ugrožavajući pritom svoje živote i živote članova svojih obitelji. Na uporno inzistiranje predsjednice SDLSN, u kratkom roku je osigurana potrebna zaštitna oprema.

Na pitanje što bi kolegicama i kolegama olakšalo obavljanje poslova odgovara:

– Bolja organizacija rada na svim razinama, veći broj policijskih službenika (mislim na najnižu razinu), s jasnim uputama i zadaćama koje po opisu radnog mjesta policijski službenici trebaju obavljati. Napominjem kako su policijski službenici na razini policijskih postaja MUP-a RH, s obzirom na uvjete i rizičnost rada, najpotplaćenija skupina u Republici Hrvatskoj, te ih kronično nedostaje u odnosu na administrativni dio.

I dok sunce sve jače peče, a u zraku miris benzina iz ispušnih cijevi vozila i zagrijanog asfalta, rastajemo se s kolegom sa željom da ostane zdrav.

 

Stavovi i mišljenja izneseni u razgovoru pripadaju sugovorniku i ne predstavljaju nužno stavove SDLSN RH.