O kolektivnom pregovaranju i u Belom Manastiru

Beli Manastir, 26. srpnja 2021. – Nakon radionica u Tuheljskih Toplica i Podstrani, u Belom Manastiru je 22. i 23. srpnja održana treća radionica o kolektivnome pregovaranju u sklopu projekta SDLSN-a „Jačanje socijalnog dijaloga u javnom sektoru Hrvatske“.

U radu radionice su sudjelovali naši sindikalni povjerenici i članovi iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, te Grada Zagreba.

Svoja iskustva o kolektivnome pregovaranje i sklapanju kolektivnih ugovora sa sudionicima radionice podijelile su predavačice – Željka Obradović, voditeljica Pravne službe Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, i Meri Uvodić, pravna savjetnica Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

Sudionici su, među ostalim, dobili i savjete iz prakse za povećanje učinkovitosti na sastancima. Kako se moglo čuti, potrebno je prethodno uskladiti vrijeme održavanja sa sudionicima sastanka, osigurati prostor s tehničkom opremom, napraviti listu zaduženja za pripremu sastanka, pravodobno i cjelovito pripremiti materijal, prijedloge i zaključke sastanka, uputiti poziv s jasno utvrđenim dnevnim redom. Važno je voditi i zapisnik uz osigurano usuglašavanje, a pisane primjedbe zatražiti do određenog datuma. Način rada i donošenja odluka treba, također, biti utvrđen.

U sklopu ovoga prvog projekta SDLSN-a predviđene su četiri radionice o kolektivnome pregovaranju, provođenje analize radnih odnosa u javnom sektoru, seminari o upravljanju stresom, tematski okrugli stolovi, te kampanja sa svrhom podizanja svijesti javnosti o važnosti javnoga sektora i važnosti sindikata.

Provedba projekta službeno je počela s prvim danom 2021. godine, a završava s posljednjim danom veljače 2022. godine.

Sredstva za provedbu projekta osigurana su u sklopu financijskog mehanizma Kraljevine Norveške 2014.-2021., programa „Socijalni dijalog – dostojanstveni rad“.