Zašto pisač treba biti što dalje od radnog stola radnika?

Zagreb, 29. srpnja 2021. (nhs.hr/sdlsn) – Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu provodi kampanju Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja 2020 – 2022, kako bi potaknula na kvalitetno upravljanje poremećajima mišićno – koštanog sustava povezanog s radom.

Jedno od prioritetnih područja kampanje je rad u sjedećem položaju, kao važan rizik za zdravlje mišićno – koštanog sustava. Rizici povezani s radom u sjedećem položaju mogu utjecati na sve radnike koji provode duga vremenska razdoblja sjedeći ili stojeći, kao što su radnici u uredima, tvornicama, vozači, blagajnici i drugi.

U interesu poslodavaca je ohrabriti radnike da izbjegavaju dugotrajno sjedenje ili stajanje, s obzirom da promicanje zdravih i aktivnih načina rada i sprječavanje bolesti dugoročno mogu ojačati koncentraciju i, kao rezultat toga, produktivnost. Tako npr. poslodavci mogu postaviti radni okoliš iz perspektive smanjenja rada u sjedećem položaju. Strateškim postavljanjem određenih sredstava rada, kao što su pisači ili kante za smeće, u zajednička područja, poslodavci osiguravaju da radnici moraju hodati da dođu do njih. Također mogu osigurati opremu kao sjedilačke/stojeće radne stanice, ergonomske stolice koje osiguravaju dinamičko sjedenje ili bežične telefone koji omogućuju radnicima kretanje za vrijeme poziva.

Radnici također moraju preuzeti dio odgovornosti kako bi bili aktivni i izbjegavali zdravstvene opasnosti povezane s dugotrajnim radom u sjedećem položaju. Važno je da radnici redovito mijenjaju položaj između sjedenja, stajanja i kretanja.

Više o radu u sjedećem položaju:
https://healthy-workplaces.eu/hr/about-topic/priority-area/sedentary-work

Vezano:
https://www.napofilm.net/en/learning-with-napo/napo-in-the-workplace/keep-moving-work 
https://www.napofilm.net/en/learning-with-napo/napo-in-the-workplace/take-break

Prezentacija (healthy-workplaces.eu):
On the move — MSDs and avoiding prolonged static sitting at work

U Republici Hrvatskoj donesen je novi Pravilnik o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamički, psihofiziološkim i drugima naporima na radu, u kojem su propisane mjere za zaštitu radnika od napora pri radu s računalom. Između ostalog, propisuje se obveza poslodavca, a zbog smanjivanja opterećenja pri radu sa zaslonom, planiranja aktivnosti radnika na takav način da se rad sa zaslonom periodički izmjenjuje s drugim aktivnostima.

Dobra praksa u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu:
Smjernice o uređivanju radnih mjesta na kojima se dugotrajno sjedi

Foto: pixabay.com