Nema raskola

Zagreb, 31. srpnja 2023. – Nema raskola u Sindikatu, poručili su sindikalni povjerenici SDLSN RH u pravosuđu po završetku današnjeg sastanka u sjedištu SDLSN RH.

Kako je rekla predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, postoji određeno nezadovoljstvo pojedinaca prihvaćenom Vladinom ponudom o povećanju plaća u pravosudnim tijelima za 12 posto, no postiglo se maksimalno.

– Mi smo realizirali 50 posto svojih zahtjeva i dalje ostajemo s Vladom za stolom u izradi uredbi koje se vežu na novi Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama. O tome smo razgovarali i na današnjem sastanku. Oformit ćemo i radnu skupinu u kojoj će biti i ljudi iz pravosuđa kako bismo došli do najboljih prijedloga rješenja koje ćemo prezentirati Vladi, poručila je.

Je li nezadovoljstvo objektivno ili nije vidjet će se uskoro, i na plaći za srpanj, kako je to definirano Sporazumom SDLSN RH i Vlade RH. Vidjet će se kolike su razlike u plaći u odnosu na mjesec u kojemu nije bilo sada dogovorenog dodatka na plaću u pravosudnim tijelima.

Predsjednica je podsjetila kako nisu svi u pravosuđu obuhvaćeni dodatkom temeljem Memoranduma o razumijevanju, dok su dodatkom iz Sporazuma SDLSN RH i Vlade RH obuhvaćene sve kategorije u pravosuđu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz razgovore s Vladom o predstojećim uredbama, s obzirom da SDLSN RH nije zakonski reprezentativan u državnoj službi, pojasnila je kako se ne radi o pregovorima koji su vezani uz Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, već o zajedničkoj izradi prijedloga uredbi što je definirano Sporazumom SDLSN RH i Vlade RH.

Što se tiče samog kolektivnog pregovaranja na nacionalnoj razini za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, SDLSN RH će pregovarati u onom trenutku kada će biti reprezentativan.

Pojasnila je i nejasnoće o navodima ministra financija Marka Primorca kako svima onima koji su sada obuhvaćeni diskrecijskim odlukama plaća od 1. siječnja neće rasti koliko bi rasla da nije bilo tih izmjena:

– Ministar Primorac je jasno komunicirao da će se manje povećavati plaće do onih koeficijenata koje Vlada nastoji postići novom uredbom. Da smo ostali na poziciji prije ovog povećanja tada bi ministar Primorac i Vlada trebali povećavati 68 posto plaće kako bismo došli do tih koeficijenata. Naravno, da će to tada iznositi manji postotak povećanja.

 

VEZANO

Odluka o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima

Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku