Štrajkom smo smanjili zaostatak za drugima, očekujemo dodatno poboljšanje materijalnog statusa u drugoj fazi do kraja godine

Zagreb, 27. srpnja 2023. – Nakon jučerašnjeg prihvaćanja prijedloga Vlade RH o dodatnom povećanju plaća u pravosudnom sustavu, predsjednica SDLSN RH Iva Šušković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potpisali su danas sporazum kojim je ugovoren dodatak na plaću u iznosu 12 posto koji će se isplaćivati državnim službenicima i namještenicama u tijelima sudbene vlasti i državnim odvjetništvima raspoređenima na radna mjesta s propisanim koeficijentima do 2,30 počevši s plaćom za srpanj.

Zajamčeno je sudjelovanje SDLSN RH u izradi prijedloga uredbe o koeficijentima složenosti poslova temeljem novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Potpisom Sporazuma stavlja se van snage i Vladina odluka o umanjenju plaće i dodataka na plaću za vrijeme sudjelovanja u štrajku.

Nastavnom odlukom Štrajkaškog odbora, štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, započet 5. lipnja, završio je s današnjim danom.

– Zahvaljujemo se svim službenicima i namještenicima u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu na odlučnosti, solidarnosti i hrabrosti. Iako nismo u cijelosti uspjeli izboriti željeno povećanje, kroz dva kruga povećanja učinili smo itekako puno. Za sebe, ali i druge kolegice i kolege u državnoj i javnim službama. Da nije bilo nas i naših aktivnosti ništa toga ne bi bilo, ni privremenog dodatka za sve niti povećanja od 12 posto u pravosuđu. Uspjeli smo i da vladajući, nakon godina ignoriranja i zanemarivanja, ali i mnogi drugi, napokon primijete i shvate važnost službenika i namještenika u funkcioniranju pravosudnog sustava. Uz to, ispisali smo i sindikalnu povijest. Unatoč svojoj trenutnoj zakonskoj nereprezentativnosti, uspjeli smo organizirati zakoniti štrajk zbog zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa što nikome nije uspjelo u novijoj hrvatskoj povijesti. Samo zajedništvom koje smo pokazali u ovome štrajku možemo još više, a naš će glas itekako biti potreban u procesu izrade Zakona o plaćama i pripadajuće uredbe. Ta druga faza je isto tako važna, uz nužnost aktivnog uključenja svih naših članova u sustavu, rekla je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.