Osnovana Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca

Zagreb, 8. veljače 2024. – U prostorijama SDLSN RH jučer je održan sastanak predstavnika SDLSN RH s predstavnicima Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udruge profesionalnih vatrogasca Hrvatske i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbora za vatrogastvo, tijekom kojeg je osnovana Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca sa svrhom rješavanja nagomilanih problema u vatrogastvu, ponajprije ujednačavanja plaća profesionalnih vatrogasaca državne, županijske i lokalne razine. Dogovoreno je da će Koordinaciju zastupati predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Na sastanku su istaknuti problemi prisutni u javnim vatrogasnim postrojbama. Mnoge javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj još uvijek nisu uskladile svoje poslovanje s odredbama Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te vatrogasci nemaju prava koja im taj Pravilnik, odnosno Zakon o vatrogastvu jamči. Pravilnik je stupio na snagu 1. svibnja 2023. a vatrogasne postrojbe bile su dužne uskladiti svoje poslovanje s odredbama Pravilnika u roku šest mjeseci.

Uz to, prisutne razlike plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama u odnosu na plaće profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi, kako se čini, dodatno će se povećati donošenjem uredbe o koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, odnosno MUP-u.