Poboljšana prava službenika i namještenika u tijelima Primorsko-goranske županije

Rijeka, 20. lipnja 2023. – Paralelno s organizacijom štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu odvijaju se sve ostale sindikalne aktivnosti, uključujući i kolektivne pregovore.

Tijekom jučerašnjeg posjeta Rijeci, predsjednica SDLSN RH Iva Šušković potpisala je sa sindikalnom povjerenicom SDLSN RH za Primorsko-goransku županiju Slavicom Juranić i županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom Kolektivni ugovor za službenike i namještenike tijela Primorsko-goranske županije.

„Drago mi je da smo kao uprava županije s našim zaposlenicima potpisali Kolektivni ugovor kojim smo regulirali prava koja su većinom i do sada bila ugrađena u Pravilnik o radu, a neka smo još konkretizirali. Također mi je drago da imamo dobar odnos sa sindikatima i da dogovorom preveniramo eventualne probleme“, rekao je župan Zlatko Komadina istaknuvši kako ljudi trebaju imati bolje uvjete za rad i život, posebice u ovim teškim vremenima inflacije.

Predsjednica SDLSN RH Iva Šušković zahvalila se županu Zlatku Komadini i cijelom stručnom timu na sudjelovanju u kolektivnim pregovorima između poslodavca i sindikata. „Konačni ishod je potpisan Kolektivni ugovor između Županije i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, koji je dokaz jednog dobrog socijalnog dijaloga, socijalnog partnerstva i ključ u sljedećim koracima glede poboljšanja materijalnog statusa i plaća službenika u Županiji“, istaknula je.

Sindikalna povjerenica za PGŽ Slavica Juranić također je istaknula zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom. Zahvalila se radnoj skupini za izradu Kolektivnog ugovora: Jasni Turak, Mirjani Kovačić, Franciski Rubinić Gržetić, Ireni Vlaškovac, Marini Dereti, Marijani Dundović i Ivi Bolanči, pravnici Sindikata koji su izdvojili svoje vrijeme kako bi napravili i sklopili Kolektivni ugovor kao i pravnici Eni Grozdanić Srdoč i pregovaračkom odboru Županije, Vojku Brautu, Branki Mimici, Krešimiru Paratu i Goranu Petrcu. „Zajedničkim radom došli smo do Kolektivnog ugovora kojim su poboljšana prava. Pravilnik o radu je bio dobar, ali sad imamo još bolja prava, od povećanja startnog broja dana godišnjeg odmora, jubilarnih nagrada, božićnice, uskrsnice. Mnogo toga je zaista poboljšano i iskreno se nadam i dalje dobroj suradnji.“

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovali su zamjenik župana Vojko Braut, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i upravljanje imovinom Branka Mimica te glavna tajnica SDLSN RH Marija Dill Bračić i voditeljica pravne službe SDLSN RH Iva Bolanča.