Uključite se u javno savjetovanje o Zakonu o državnim službenicima i Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Zagreb, 20. lipnja 2023. – Podsjećamo kako su u tijeku javna savjetovanja o Zakonu o državnim službenicima i o Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Uključite se i vi. Komentirajte. Predlažite. Jer vi imate poznajete sustav i imate informacije iz prve ruke.

Zakon o državnim službenicima – javno savjetovanje
Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama – javno savjetovanje

VEZANO

Gostujući u emisiji HTV-a Dobro jutro, Hrvatska, Višnja Tafra, ravnateljica uprave za službeničke odnose Ministarstva pravosuđa i uprave objasnila je da će se u državnoj službi moći zaposliti državljani država članica EU-a koji poznaju hrvatski jezik i latinično pismo. Moći će se zaposliti i državljani država izvan EU-a, ali uz dodatne uvjete – da za njihovo zapošljavanje odobrenje daje tijelo državne uprave nadležno za službenički sustav, uz uvjete koji su postavljeni posebnim zakonom, kao što je Zakon o strancima, dodala je.

Međutim, strancima neće biti dostupna sva radna mjesta.

– Mi smo se ipak opredijelili da stranci neće moći obavljati poslove iz djelokruga pojedinog tijela državne uprave koji su propisani Ustavom, zakonom i posebnim propisima, već će moći obavljati poslove koji se odnose na informatičke poslove, opće poslove, administrativne ili računovodstvene poslove, rekla je.

HTV _I stranci će se moći zaposliti u državnoj upravi