Portal Index.hr prekršio univerzalna novinarska etička načela

Zagreb, 23. kolovoza 2022. – Slijedom prijave SDLSN RH, Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva raspravljalo je o tekstovima portala Index.hr Pobuna sindikata uhljeba: “Daleko nas je više necijepljenih, strahujemo od otkaza” i Iz Porezne ne žele covid-potvrde i testiranje, traže rad od kuće te zaključilo da su prekršena univerzalna novinarska etička načela.

Kako se, među ostalim, navodi u obrazloženju, u opremi tih dvaju članaka koristi se generalizirajuća etiketa „uhljeba“ za sve ljude koji rade za državu. Time se krši točka 6. Kodeksa časti hrvatskih novinara po kojoj je „novinar dužan poštovati kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira“. Ekstenzivno korištenje riječi „uhljeb“ ne pridonosi javnom dijalogu. Ono stvara ozračje u kojem je sramota raditi u javnom sektoru, te na one koji rade u javnom sektoru navlači kolektivnu krivnju.
Stoga bi riječ „uhljeb“ trebalo izbjegavati kao generalizirajuću etiketu za sve ljude koji rade za državu ili lokalnu samoupravu.

Zaključak Novinarskog vijeća časti HND-a u cijelosti je dostupan OVDJE.

Foto: FB HND-a