Za radna mjesta bez nasilja i uznemiravanja – Smjernice za kolektivne ugovore i pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i radnica

Zagreb, 25. kolovoza 2022.  (nhs.hr/SDLSN RH) – Tragom rezultata istraživanja, kojemu su ispunjavanjem online ankete pridonijeli i naši članovi, tiskana je publikacija Za radna mjesta bez nasilja i uznemiravanja – Smjernice za kolektivne ugovore i pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i radnica. Istraživanje su od svibnja do srpnja 2021. proveli Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Smjernice predstavljene u publikaciji donose niz mjera koje poslodavci i sindikati mogu uvesti na svojim radnim mjestima i tako doprinijeti borbi protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu – kroz kolektivne ugovore, pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i mjere zaštite na radu.

Ponuđene mjere uključuju definiranje općih načela za suzbijanje nasilja, uvođenje edukacija i mjera informiranja, poboljšanje postupka zaštite dostojanstva radnika, praćenje provedbe mjera i načina njihova unapređenja kada je potrebno te druge mjere koje su detaljnije predstavljene u publikaciji.

Publikaciju Za radna mjesta bez nasilja i uznemiravanja – Smjernice za kolektivne ugovore i pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i radnica preuzmite OVDJE.

Vezano:
Zajedničkim snagama protiv nasilja i uznemiravanja _sdlsn.hr