Tražimo najmanji koeficijent radnog mjesta državnog službenika 1,00 i linearno povećanje svih ostalih koeficijenata

Zagreb, 6. ožujka 2023. – S obzirom na to da je Vlada RH u četvrtak usvojila izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi i Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, te izmjene Uredbe o plaćama policijskih službenika, kojima je selektivno uvećala koeficijente pojedinih radnih mjesta, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zatražio je po hitnom postupku sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Ministra smo obavijestili kako nove uredbe dovode do nelogičnosti i nepravičnosti u sustavu koeficijenata u državnoj službi. Naš je sindikat tijekom posljednjih godinu dana aktivno upozoravao na potrebu povećanja najmanjeg koeficijenata u državnim tijelima na 1,00. Sada smo ponovili svoj zahtjev za početnim koeficijentom 1,00 uz  linearno povećanje svih drugih koeficijenata u sustavu državne uprave. Ovim putem želimo upozoriti kako su se izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi i Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, dogodile nepravde za mnoge zaposlenike državnih i javnih službi, a posebice su zakinuti oni koji ne ostvaruju brojne dodatke na plaću, kao primjerice službenici u tijelima sudbene vlasti.

Nejasno je zašto je Vlada pored činjenice da se upravo donosi novi Zakon o policiji, kojim se posebno reguliraju materijalna prava policajaca i koji ostvaruju brojne dodatke na plaću, sada izmjenama obuhvatila i policijske službenike, dok su plaće drugih državnih službenika zaglavile u navedenoj Uredbi koja se sporadično i selektivno mijenja bez jasnih kriterija. Svi državni službenici i namještenici trebali bi biti ravnopravno plaćeni za svoj rad, a ne ostavljeni da se sami, svaki za svoje radno mjesto, bore za plaću.

Kako smo i ranije upozoravali na potrebu da minimalni koeficijent za državne službenike iznosi 1,00,  zatražili smo hitan sastanak s ministrom Malenicom kako bismo ukazali na nepovoljan položaj mnogih zaposlenika državne uprave te potaknuli pravične i cjelovite izmjene novodonesene Uredbe, odnosno linearno povećanje svih koeficijenata. Vrijeme je da se uspostavi jasniji, pravedniji i logičniji sustav koeficijenata u državnoj službi koji će biti na korist svima, a ne samo odabranima.