U Radnoj skupini za izradu prijedloga Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i sindikalni povjerenici SDLSN RH

Zagreb, 15. listopada 2021. – SDLSN RH, sindikat u koji su uključeni i vatrogasci, dostavio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici (HVZ) imena sindikalnih povjerenika koji će sudjelovati u radu Radne skupine za izradu prijedloga Pravilnika o kvalifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca.

Osim članova našeg Odbora profesionalnih vatrogasaca u Radnu skupinu imenovani su i predstavnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Konavala, Zagreba, Našica, Korenice, Čakovca, te službenik HVZ-a, koji će, uz stručnu pomoć pravnice SDLSN RH, moći izravno iznositi sve svoje prijedloge.

Održavanje prvog sastanka Radne skupine očekuje se u što skorijem roku.

Podsjećamo, SDLSN RH je još početkom srpnja, nakon usuglašavanja sa sindikalnim povjerenicima u javnim vatrogasnim postrojbama, glavnom vatrogasnom zapovjedniku dostavio svoj prijedlog Pravilnika.

Riječ je o Pravilniku kojim se određuju radna mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, koeficijenti složenosti poslova profesionalnih vatrogasaca u vatrogasnim postrojbama sukladno Zakonu o vatrogastvu, a koji je sukladno Zakonu o vatrogastvu dužan donijeti glavni vatrogasni zapovjednik.

SDLSN RH je predložio uvećanja koeficijenata radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca temeljem posebnih uvjeta rada, a o čemu temeljem Zakona o vatrogastvu mora odlučiti Vlada uredbom.

Prilikom izrade dostavljenih prijedloga Sindikat se vodio činjenicom da se radi o minimumu prava profesionalnih vatrogasaca, koji u brojnim postrojbama još uvijek nije dosegnut. U svakoj postrojbi, kao i dosad, moguće je ugovoriti i višu razinu prava od predloženog minimuma.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL