PRAVOSUĐE TAOC DUBRAVKA JAGIĆA

Zagreb, 21. srpnja 2023. – Sedam tjedana traje štrajk SDLSN RH, štrajk naših članova službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu za povećanje plaća i reguliranje kolektivnog pregovaranja.

Ljudi koji su putem SDLSN RH u studenome 2022. već ishodili povećanje za sve potplaćene u državnoj službi za 5 posto, nakon čega SDLSN RH u svibnju 2023. započinje s mirenjem za pravosuđe, nakon čega Vlada daje svima u državnoj i javnim službama 100-80-60, i svi trenutno sretni, osim onih koji ne ostvaruju dodatke na plaću kao ostali, te za visoko odgovorne poslove u bitnom segmentu državne vlasti dobivaju crkavicu od plaće, zbog čega ih je sve manje, a posla sve više.

Umjesto iskaza solidarnosti ili barem šutnje, Sindikat policije Hrvatske koji, posljedično lošim odredbama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, tvrdi da predstavlja sve u državnoj službi ovih sedam tjedana svim sredstvima pokušava omalovažiti i ugušiti našu borbu za golu egzistenciju zaposlenih u pravosuđu.

U najmanju je ruku neshvatljivo da sindikat, odnosno predsjednik SPH Dubravko Jagić, koji se ogradio od štrajka i stao uz Vladu RH koja je osporavala zakonitost štrajka sada nakon sedam mukotrpnih tjedana borbe ovih hrabrih ljudi, mahom žena, spremnih na štrajk i po cijenu gubitka ionako mršavog dohotka, izjavljuje „spremni smo napraviti sve da naši članovi budu zadovoljni“ čime ponavlja ultimatum Vladi RH da se povećanje plaća u pravosuđu uvjetuje povećanjem i „članovima Sindikata policije Hrvatske“. I dok se brojni naši građani, među kojima čak i umirovljenici, osupnuti brutalnošću vlade, nude pitajući mogu li kako pomoći našim ljudima ako u štrajku ostanu bez plaće, kolege sindikalci SPH kao oni koji predstavljaju sve, pa tako valjda i ove u štrajku, već cendraju „ako date njima, morate i nama“, dok istodobno ne pokazuju niti trunak solidarnosti, ni podrške ovom štrajku.

Štoviše, “u duhu temeljnih vrijednosti sindikalizma” nastavljaju s negativnom kampanjom onemogućavanja sindikalnog djelovanja SDLSN RH i njegovih sindikalnih povjerenika. Već su ranije u pismima čelnicima tijela u državnoj službi, pa tako i u pravosuđu, upozoravali čelnike tijela da nijednom drugom sindikatu ne smiju omogućiti uvjete za sindikalno djelovanje. Predlažu da nam se naplaćuje korištenje prostorija za sindikalni rad po cijeni koja će „odgovarati komercijalnom tržištu za najam prostorija“, ali i da se sindikalnim povjerenicima nereprezentativnih sindikata ne omogući obavljanje sindikalnih aktivnosti u radno vrijeme.

To su im omogućile odredbe Zakona o reprezentativnosti koje cjelokupnu državnu službu tretiraju kao jedno, a u tom jednom dominira policija – policijskih službenika ima oko 20.000, dok ostali dijelovi te službe, kao što je pravosuđe, ne bi nikad došli do izražaja da se nisu ujedinili i zajednički pobunili. U još gorem su položaju zbog svoje malobrojnosti zaposleni u pojedinim ministarstvima koja broje nekoliko stotina ljudi.

Da je Vlada objeručke prihvatila apetite SPH, vidljivo je iz toga što je Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike ugovorila odredbu kojom se diskriminiraju svi sindikati koji nisu potpisnici ovog KU-a. Radi se o čl. 94. , što je SDLSN RH obrazložio u prigovorima sadržanim u Zahtjevu za ocjenu suglasnosti Zakona o reprezentativnosti s Ustavom upućenom Ustavnom sudu početkom lipnja 2023. – https://www.sdlsn.hr/sdlsn_code/wp-content/uploads/2023/06/ZAKON-O-REPREZENTATIVNOSTI_ocjena-ustavnocti_prigovori-podnositelja.pdf

IZ MEDIJA:
Dalmatinskiportal.hr _SDLSN: Sindikat policije stao na stranu Vlade, nastavlja negativnu kampanju protiv štrajka
N1info.com _Sabotira li Sindikat policije štrajkaše u pravosuđu?