Jagić: Premijeru sam doslovce rekao: Ako bilo kome povećate plaće jedan cent, morate povećati i nama jedan cent!

Zagreb, 21. srpnja 2023. (jutarnji.hr) – Premijeru i kompletnoj Vladi doslovno sam rekao: Ako bilo kome povećate plaće jedan cent, morate povećati i nama jedan cent! Ako povećate jedan euro, i nama jedan euro! Koliko posto povećate drugima plaću, za toliko posto imate povećati i članovima Sindikata policije Hrvatske i tu nemamo što pričati, izjavio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, precizirajući kako je te rečenice izgovorio na radnoj plenarnoj sjednici kojoj je predsjedatelj bio premijer Andrej Plenković, i to točno uoči početka štrajka službenika i namještenika u pravosuđu.

Pritom je još rekao da je njegov sindikat već oformio štrajkaški odbor koji je u pripravnosti. Pojasnio je da to znači kako bi policajci, ako Vlada popusti službenicima u pravosuđu, već sutra počeli bijeli štrajk. – Točno takvu ponudu kakvu bi Vlada dala sindikatu Ive Šušković (predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, op. a.), tražimo i mi. Tu nema nikakve priče. Spremni smo napraviti sve da naši članovi budu zadovoljni. Nikoga ne podcjenjujem, ali zapisničar ne može imati veću plaću, ili 30 eura manju, od policajca s čijim se radom ne može uspoređivati i koji nosi glavu u torbi – nastavio je Jagić.

Tvrd stav

Kaže kako nemaju ništa protiv toga da žene koje su najranjivija skupina dobiju veće koeficijente, ali ne može pristati da se koeficijent istodobno ne poveća i policajcima. U Sindikatu policije Hrvatske pojašnjavaju kako se to odnosi na sve članove njihova sindikata koji imaju dodatke za posebne uvjete rada. Dakle, to se, uz policiju, odnosi na pravosudne policajce, carinike, probacijske službenike i ostale koje zastupa Sindikat policije.

U tom sindikatu, koji je reprezentativan, zauzeli su tvrd stav da neće dopustiti povećanje plaća službenicima i namještenicima u sustavu pravosuđa, i to, kako kažu, preko leđa policajaca, pravosudnih policajaca, carinika i ostalih službenika koje zastupaju.

Premda nitko ne koristi taj izraz, de facto ispada da je Vlada u pat-poziciji zbog izravne prijetnje Dubravka Jagića i njegova Sindikata policije koji je, za razliku od Sindikata državnih službenika i namještenika, reprezentativan i s kojim je bio postignut dogovor. Kako je Sindikat državnih službenika i namještenika koji vodi Iva Šušković nereprezentativan, Vlada je očekivala da će sudovi zabraniti njihov štrajk, ali dogodilo se suprotno. Sudovi su ga odobrili, a konačnu ocjenu da je zakonit dao je i Vrhovni sud.

Prema neslužbenim informacijama koje kolaju još od drugog tjedna štrajka službenika u pravosuđu, broj članova sindikata koji vodi Šušković znatno se povećao, a ako je to točno, moglo bi značiti da Sindikat državnih službenika i namještenika nakon ovog štrajka opet dobije reprezentativnost.

Netrpeljivost

Time bi postao ravnopravni partner u pregovorima o kolektivnom ugovoru. Možda je i to jedan od razloga za netrpeljivost koja vlada između policijskog i službeničkog sindikata, a koja se manifestira i u ovom štrajku.

Prošli je tjedan Jagićev sindikat upozorio Ivu Šušković da njezini povjerenici ne mogu koristiti sindikalne prostorije jer su one namijenjene reprezentativnim sindikatima te naveo da će im obračunati najam ako ih budu i dalje koristili za svoje aktivnosti.