Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN RH: Oštro osuđujem negiranje doprinosa SDLSN RH u poboljšanju položaja i prava profesionalnih vatrogasaca

Osijek, 16. siječnja 2023. – Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN RH Drago Pranjić oštro je osudio izjave tajnika Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH (USPVRH) Frane Žudića i sindikalnog povjerenika Sindikata vatrogasaca Rijeka (SVR) – podružnice Zadar Dine Lilića kojima se omalovažava i negira rad i doprinos SDLSN RH u poboljšanju položaja i prava profesionalnih vatrogasaca.

Svoj odgovor poslao je i glavnom vatrogasnom zapovjedniku, zapovjedniku JVP-a Zadar, gradonačelniku Grada Zadra, sindikalnoj podružnici SDLSN RH – JVP Zadar te tajniku USPVRH.

Odgovor predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca RH pročitajte u nastavku:

Kao predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i
namještenika Republike Hrvatske ovim putem oštro osuđujem izjave tajnika Udruge sindikata
profesionalnih vatrogasaca RH (USPVRH) g. Frane Žudića i sindikalnog povjerenika Sindikata vatrogasaca Rijeka (SVR) – podružnice Zadar g. Dine Lilića.

Naime SVR, preko USPVRH, čiji je član, sustavno i agresivno u javnosti predstavlja SDLSN RH kao sindikat koji ne vodi računa o svojim članovima, sindikat koji ne poštuje načela sindikalnog udruživanja, sindikat koji postoji isključivo zbog članarine svojih članova i tako dalje… Sve navedeno je samo pokušaj SVR-a i USPVRH da o sebi stvore jednu prividnu i nestvarnu sliku u javnosti o tome kako nitko drugi 30-ak godina nije vodio računa o vatrogascima i nije zastupao prava tih istih vatrogasaca, što je naravno neistina i spin tajnika USPVRH g. Žudića i sindikalnog povjerenika g. Lilića.

SDLSN RH koji djeluje u zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, godinama stvara i njeguje pozitivan dijalog zajedno s zapovjednikom JVP Zadar, Gradom Zadrom i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Pojedinci koji u svim svojim medijskim istupima prozivaju zapovjednika, gradonačelnika i SDLSN RH imaju za cilj jedino destabilizirati socijalni mir, postizanje dijaloga te dogovor oko boljih uvjeta rada i materijalnih prava radnika. Razina komunikacije tajnika Žudića i sindikalnog povjerenika Lalića je neprimjerena za funkcije koju obnašaju. Etiketiranja, prozivanja kolega neistomišljenika, zapovjednika, gradonačelnika, a,  među ostalim, i HVZ navodeći iskrivljeno činjenično stanje kako sustav vatrogastva u RH ne funkcionira te prezentirajući sebe kao revolucionarne spasitelje sustava i zaštitnike svih vatrogasaca u RH je zaista nešto neozbiljno, nepotrebno i neprofesionalno.

Važno je napomenuti da je SDLSN RH sudjelovao kao partner HVZ-a u izradi svih važnih akata za prava vatrogasaca. SDLSN RH je sudjelovao u izradi Zakona o vatrogastvu, Pravilnika o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti poslova te radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca i na mnogim drugim projektima važnim za položaj vatrogasaca u RH. SDLSN RH djeluje na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini, što je dovoljan dokaz snage i ozbiljnosti jednog sindikata, te pokazatelj koliko nas socijalni partneri cijene i poštuju.

Prozivke, spinovi, ucjene, obmane i iznošenje neistinitih činjenica nije način djelovanja SDLSN RH te na toj razini ne želimo voditi polemiku i davati važnost samoprozvanim zaštitnicima radnika i hrvatskog vatrogastva.