Razlika između člana i nečlana, konačno?

Zagreb, 3. svibnja 2021. – Jutarnji list, u svojem prvosvibanjskome izdanju bavio se, među ostalim, Vladinim Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, dokumentom koji sadrži reforme i investicije u iznosu 6,3 milijarde eura.

Kako se navodi, Ministarstvo rada ima namjeru izmijeniti način konzumiranja prava radnika iz kolektivnih ugovora, odnosno napraviti razliku između članova i onih koji nisu članovi sindikata, a koji sada uživaju ista prava.

Predložena su tri modela: uvođenje naknade za korištenje prava iz kolektivnih ugovora za radnike koji nisu članovi sindikata, model vremenskog ograničenja primjene prava iz kolektivnog ugovora na radnike koji nisu učlanjeni u sindikat te model ugovaranja dodatnih prava samo za članove sindikata.

– Sindikati pregovaraju i troše resurse iz članarine, a onda i oni koji nisu članovi uživaju ta prava, i mi podržavamo da se to mijenja. Ista plaća za sve, ali nema razloga da pravo na dodatke u istoj visini imaju svi, bez obzira jesu li članovi, komentirao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL