SDLSN RH Vladi RH povodom Dana socijalnog partnerstva: Pregovarajmo u dobroj vjeri, predano i argumentirano

Zagreb, 21. siječnja 2022. – Povodom obilježavanja Dana socijalnog partnerstva, 21. siječnja, SDLSN RH je uputio predsjedniku Vlade RH i resornim ministrima prigodnu čestitku.

Sadržaj čestitke pročitajte u nastavku:

– Dan je to kada se u javnosti ističe taj ključni alat u postizanju usklađene gospodarske i socijalne politike, kao i značaj međusobnog uvažavanja i povjerenja. Ovom prilikom ukazujemo da je, i nakon što se svjetla reflektora ugase, bitno provođenje izrečenog ili napisanog sve dane u godini.

Godina pred nama pravi je test za Sindikat i Vladu RH, kao našeg socijalnog partnera. Socijalni partneri imaju svoja prava i obveze, pri čemu Vlada RH ima i odgovornost uspostave uvjeta za gospodarski rast i razvoj.

Jedan od generatora gospodarskog rasta je domaća potražnja. Domaće potražnje nema bez povećanja kupovne moći građana. U Hrvatskoj cijene „divljaju“ već neko vrijeme, najavljuju se nova poskupljenja, inflacija je najviša u posljednjih 14 godina… S druge strane, osnovica za izračun plaće državnih službenika i namještenika od 2017. godine porasla je svega 16 posto. Istekao je Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, a u pregovorima za novi Vlada u ovom trenutku izražava spremnost razgovarati samo o troškovima sistematskih pregleda i prijevoza. Pregovori s resornim ministrom o povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu pravosuđa su stali…

Skrećemo Vam pozornost da prilikom realizacije Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. -2026. imate na umu kako zaposlenima na najniže rangiranim radnim mjestima koeficijent u umnošku s osnovicom za izračun plaće u državnoj službi predstavlja iznos manji od Uredbom zajamčene minimalne plaće. Plaće namještenika uvećane za dodatke za godine radnog staža uspijevaju dosegnuti visinu minimalne plaće, dok se početnicima isplaćuje plaća iz Uredbe umjesto plaća iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Na taj način i namještenik početnik i namještenik s iskustvom za rad na radnom mjestu iste složenosti (s istim koeficijentom) dobivaju jednaku plaću, odnosno na radnim mjestima s najnižim koeficijentima godinama se ne može ostvariti pravo na rast plaće temeljem radnog staža.

Zaključno, politička volja i predanost svih relevantnih subjekata jedan su od ključnih čimbenika učinkovitog socijalnog dijaloga. Pregovarajmo u dobroj vjeri, predano i argumentirano. Budimo istinski socijalni partneri.