Naše sindikalne podružnice – APIS IT u službi javne uprave

Zagreb, 4. lipnja 2021. – Protekli svibanj je mjesec koji su obilježili lokalni izbori 2021. Svjedočili smo predizbornoj kampanji kandidata, kao i sami, aktivno ili pasivno, sudjelovali u glasovanju na izborima predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika, izborima zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno na izborima zamjenika općinskih načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je tijelo koje je, među ostalim, brinulo o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, te informiralo građane o provedbi izbora. No, postoji i ona nevidljiva strana izbora, neizostavna IT podrška koju je DIP-u u provedbi izbora u svim fazama procesa pružilo društvo APIS IT, a u kojemu već 16 godina djeluje i sindikalna podružnica SDLSN-a.

Kako pojašnjavaju iz APIS IT-a, njegova uloga nije provjera ni prebrojavanje glasova – to je posao koji na izborni dan obavljaju birački odbori, odnosno građanke i građani koji o tome sastavljaju zapisnike i čiji rad verificiraju izborna povjerenstva a nadgledaju stranački i nestranački promatrači. APIS IT pruža DIP-u informatičku podršku kroz aplikacije koje prate cijeli proces provedbe izbora – od unosa i objava kandidatura, do izvješćivanja o rezultatima u realnom vremenu i praćenja financiranja kampanje.

Koliko je riječ o opsežnome i zahtjevnome poslu govori i činjenica da je u tome jednome od najvećih projekata ove javne IT kompanije u većinskom državnome vlasništvu sudjelovalo oko 90 članova tima iza kojih su sati i sati priprema i rada, a taj se broj na sam dan izbora dodatno povećao.  Za vrijeme priprema posao se organizira i odrađuje unutar radnog vremena, a kada to nije moguće poštuju se sva zakonom zajamčena prava koja radnici imaju.

Povjerenica SDLSN-a u podružnici APIS, u trećem mandatu, je Silvija Saračević kojoj u organizaciji i provedbi svih sindikalnih aktivnosti pomaže i njezina zamjenica Davorka Šerbedžija, te Povjereništvo podružnice koje se sastoji od devetero članova.

– Aktivna smo podružnica, pa uz sudjelovanje u radu sindikalne središnjice, zaštite prava i rješavanja, eventualnih, problema članova u radnom odnosu, organiziramo za naše članove i različite akcije i aktivnosti. Imamo utemeljeno i radničko vijeće koje odlično surađuje s Upravom. U uvjetima „starog normalnog“ organizirali smo i zajedničke izlete ili neformalna vikend-druženja koja su nam omogućavala da se u opuštenijim uvjetima upoznamo s kolegicama i kolegama koji rade u drugim službama ili sektorima. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći nastaviti i s tim dijelom aktivnosti, jer smo zaista velika tvrtka, pa su nam neformalna druženja prilika da bolje upoznamo kolege s kojima svakodnevno radimo  unutar službe ili surađujemo u sklopu velikih projekata, rekla je Silvija Saračević.

Tvrtka ove godine slavi 57. obljetnicu uspješnog poslovanja i sa svojih 490 zaposlenih po svim poslovnim pokazateljima u samom je vrhu hrvatske IT industrije, što je postignuće koje u samoj tvrtki pripisuju zalaganju i znanju svojih IT stručnjaka iz svih područja – bilo da je riječ o poslovnoj analizi, razvoju softverskih rješenja, infrastrukturi ili cloud tehnologijama. Upravo zahvaljujući njima iz APIS IT-a su izašli ključni projekti po kojima je ta tvrtka prepoznatljiva u široj javnosti, od sustava fiskalizacije i OIB-a, e-Obnove ili Centra dijeljenih usluga do najkorištenijih e-usluga javne uprave na platformi e-Građani. APIS IT koji je kroz svoju povijest u mnogočemu bio pionir informatizacije države uprave, danas kroz značajne projekte preuzima ulogu pokretača digitalne transformacije tog sektora, poručili su iz APIS IT-a.

Više o uslugama i projektima:

https://www.apis-it.hr/apisit/index.html#/page?docId=583C519D76C4A346C1257F9A0033F42C

https://www.apis-it.hr/apisit/index.html#/page?docId=C9BFEC9D7DB6C257C1257F5300388216