SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 21.07.2003. Ispis Pošalji na mail

OSOBNA POTROŠNJA HRVATSKOG KUĆANSTVA LANI 64,7 TISUĆA KUNA

ZAGREB, 21. srpnja (Hina) - Ukupna osobna potrošnja po kućanstvu u Hrvatskoj je u 2002. godini u prosjeku iznosila 64.736 kuna, što je za 5,8 posto ili za 5.595 kuna više nego u godini prije. Najveći pak dio osobne potrošnje prosječnog hrvatskog kućanstva odlazi na hranu - nešto više od 32 posto ili 20,8 tisuća kuna, a najmanje se izdvaja za obrazovanje - manje od 0,7 posto ili tek 439 kuna. Pribroje li se hrani i bezalkoholnim pićima još i troškovi stanovanja i potrošnje energenata (13,7 posto), te prijevoza (oko 11 posto), proizlazi da te tri grupe izdataka čime čak 57 posto ukupne osobne potrošnje prosječnog hrvatskog kućanstva. Podaci su to iz najnovije ankete o potrošnji kućanstava koju provodi Državni zavod za statistiku.

Karakteristike osobne potrošnje kućanstava iskazane su pomoću 12 osnovnih grupa proizvoda i usluga koje kućanstvo koristi za podmirivanje životnih potreba.

Struktura osobne potrošnje, napominju analitičari Zavoda, ne razlikuje se bitno u odnosu na prijašnje godine. Najveći dio, oko trećine, otpada na hranu i bezalkoholna pića. U 2002. izdaci za hranu i bezalkoholna pića čine 32,15 posto ukupne osobne potrošnje, što je ipak blagi pad prema 2001. kada je udio tog segmenta potrošnje bio 33,67 posto.

Na drugom je mjestu po visini udjela grupa stanovanje i potrošnja energenata, sa udjelom od 13,71 posto, koji se inače stalno povećava. U 2001. primjerice na stanovanje i energentne odlazilo je 13,39 posto osobne potrošnje.

Prijevoz je na trećem mjestu, sa udjelom od 11,07 posto, a za razliku od troškova stanovanja, udio prijevoza se smanjuje (2000. primjerice iznosio je 12,2 posto).

Sve ostale grupe u osobnoj potrošnji imaju udjele manje od 10 posto, s tim da se kontinuirani rast bilježi kod komunikacija, čiji se udio povećao sa 3,48 posto u 2001. na 4,81 posto od ukupne potrošnje u prošloj godini.

U strukturi osobne potrošnje hrvatskih kućanstava u 2002. godini, troškovi odjeće i obuće prosječno su sudjelovali sa 8,86 posto, rekreacije i kulture 6,42 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje 5,52 posto, a alkoholna pića i duhan sa 3,98 posto.

Hoteli i restorani, sudeći po rezultatima ankete, baš i nisu mjesta koja često posjećuju članovi prosječnog hrvatskog kućanstva, jer u osobnoj potrošnji sudjeluju sa 3,16 posto.

Pri začelju je zdravstvo sa udjelom od 2,23 posto, a grupa potrošnje s apsolutno najnižim udjelom je obrazovanje. Izdaci za obrazovanje prosječnog hrvatskog kućanstva u 2002. iznosili su tek 0,68 posto od ukupne osobne potrošnje, i čak su smanjeni u odnosu na 2001. kada su imali udio od 0,83 posto.

(Hina) ds

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

OSOBNA POTROŠNJA HRVATSKOG KUĆANSTVA LANI 64,7 TISUĆA KUNA

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja