Na pomolu rješavanje problema neujednačenosti plaća profesionalnih vatrogasaca

Zagreb, 7. ožujka 2024. – Višegodišnji problem neujednačenosti plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama profesionalnih vatrogasaca na državnoj razini blizu je rješavanja.

Na jučerašnjem, trećem sastanku s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem predstavnici Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca prezentirali su svoje prijedloge izmjena Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te prijedlog Uredbe o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih.

Nakon rasprave sudionika sastanka, dogovoreno je kako će glavni vatrogasni zapovjednik u petak, 8. ožujka, dostaviti Koordinaciji usuglašene izmjene i dopune Pravilnika te prijedlog Uredbe, a potom će oba dokumenta u ponedjeljak, 11. ožujka, dostaviti nadležnim tijelima na daljnje postupanje.

Podsjećamo kako naša borba za reguliranje plaća profesionalnih vatrogasaca traje gotovo četiri godine.

PRAVA PROFESIONALNIH VATROGASACA _sdlsn.hr, 14. prosinca 2020.

Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici dostavljen usuglašeni prijedlog Pravilnika o koeficijentima složenosti poslova radnih mjesta _sdlsn.hr, 2. srpnja 2021.

U Radnoj skupini za izradu prijedloga Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i sindikalni povjerenici SDLSN RH _sdlsn.hr, 15. listopada 2021.

U Točci na Tjedan o neuređenom materijalnom položaju profesionalnih vatrogasaca _sdlsn.hr, 18. srpnja 2022.

Zar opet politika ispred čovjeka? _sdlsn.hr, 6. siječnja 2023.

Objava Pravilnika HVZ-a o pravima profesionalnih vatrogasaca – krajem travnja? _sdlsn.hr, 20. travnja 2023.

Profesionalni vatrogasci najavili prosvjed _sdlsn.hr, 25. travnja 2023.

Pobjeda! _sdlsn.hr, 28. travnja 2023.

U iščekivanju Vladine Uredbe o dodacima na plaće za povećanu opasnost za život i zdravlje profesionalnih vatrogasaca _sdlsn.hr, 10. listopada 2023.

Osnovana Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca _sdlsn.hr, 8. veljače 2024.

I profesionalni vatrogasci traže jednaku plaću za jednak rad _sdlsn.hr, 23. veljače 2024.